image_353

Možno si povieme, že my také zákony máme tiež. Prakticky sú takéto zákony všade. Ale je tomu naozaj na sto percent tak? Nehovoríme teraz o zákone, ktorý bráni zabitiu osoby už narodenej, hovoríme tu o zákone, ktorý bráni zabitiu v momente, kedy je možné zaregistrovať tlkot srdca u človeka v prenatálnej fáze vývoja. Revolučný? Nadmieru. A ešte viac potrebný a úctyhodný!

Dňa 1. septembra vošiel v americkom štáte Texas do platnosti zákon, ktorý zakazuje vykonať potrat dieťaťa v momente, kedy je mu možné detekovať tlkot srdiečka. Ide o revolučný zákon, ktorého kritici, samozrejme, nenechali na seba dlho čakať. Nech však protestovali koľko chceli (a pravdepodobne ešte aj budú), zákon do platnosti vstúpil a počtom hlasov 5-4 ho potvrdil aj americký Najvyšší súd.

Čo tento zákon v praxi znamená? Okrem už zjavného znamená aj to, že mnoho potratových kliník v Texase stratí klientelu. Medzi nimi aj Spoločnosť pre plánované rodičovstvo. Všetky tieto kliniky museli zrušiť termíny potratov, ktoré mali byť vykonané po 6. týždni tehotenstva žien.

Ako sa v zákone hovorí: Lekár zákon neporuší, ak vykoná potrebný test pre zachytenie srdcového tepu a ak tento tep nezachytí. Koľko životov tento zákon zachráni? To sa neodvážim povedať. Je však jasné, že srdcový tep je možné zachytiť v niektorých prípadoch už v 3.-4. týždni tehotenstva. Takže si môžeme len predstaviť, koľkým deťom bude dopriate prísť na svet práve vďaka tejto legislatíve.

Keď už sme však pri zákonoch v USA, napriek tomu, že ide o rezolútne najsilnejší antipotratový zákon v USA vôbec, nie je jediným. Čo sa týka štátov USA, cítiť v nich zreteľnú “potratovú iróniu”. Napriek tomu, že do úradu nastúpil najviac propotratový prezident v dejinách Joe Biden, mnohí senátori a regionálni politici jednotlivých štátov USA si z toho hlavu nerobia a veselo si schvaľujú antipotratové zákony aj naďalej.

Jedným z tých, ktorý zatiaľ len putuje medzi jednotlivými súdmi, je aj zákon priam totožný s tým v Texase. Tentokrát však ide o štát Georgia. Ako jeho cesta dopadne, ešte uvidíme. V štáte ako Arizona zas guvernér Doug Ducey podpísal ešte v apríli zákon, ktorý zakazuje potraty na základe genetických anomálií (ide prakticky o “Poľsko” amerického kontinentu). Okrem toho odmieta dotovať farmaceutické firmy, ktoré predávajú potratové tabletky, a univerzitám, ktoré predávajú potratové tabletky či umožňujú potraty, odmieta dať čo i len cent. Zatiaľ ani tento zákon ešte nemá vyhraté, keďže tiež musí prejsť cez niekoľko rôznych súdov. Ale dúfame, naozaj dúfame, že budú tieto zákony schválené.

Štát Tennessee zas zvažuje zákon, ktorý by mužovi umožnil právo veta v prípade potratu jeho partnerky. Jeho právo stať sa otcom by teda zavážilo a pri otázke potratu by sa do úvahy bral aj jeho názor a postoj. Samozrejme, z práv vychádzajú aj povinnosti, takže sú s týmto zákonom spojené aj akési “tresty” v podobe platenia výživného a nemožnosti vyhnúť sa otcovským povinnostiam aj iného druhu. Ale čo je to v porovnaní so zachráneným životom dieťaťa, matky a v konečnom dôsledku aj otca, však? (Nemôžeme uprieť, že potrat sa dotýka aj otca a aj na ňom zanecháva psychickú ujmu).

O zákon zakazujúci potrat po detekcii srdečného tepu bábätka sa snaží aj štát Idaho a Južná Karolína. Oba štáty bojujú a s napätím očakávame, ako ich prípady dopadnú. No v prípade Južnej Karolíny už teraz vieme, že mu oficiálne vyjadrilo podporu 20 štátov USA.

V štáte Montana chcú zákonom, ktorý schválili ešte na jar tohto roku, zakázať potrat po 20. týždni tehotenstva z dôvodu, že bábätko cíti bolesť. Tiež chcú lekárom nariadiť, aby ženám, ktoré o potrat požiadajú, ukázali ultrazvuk bábätka a umožnili vypočuť si tlkot jeho srdiečka. Zákon má tiež zaviesť, že potrat môže vykonať len lekár (a nie potratová klinika akéhokoľvek druhu). A tento lekár musí spĺňať všetky konkrétne dané podmienky, inak ho čaká vysoká pokuta…

V Arkansase zakázali potraty takmer úplne, povolili ich len v najnutnejších prípadoch (ako sú ohrozenie života matky) a v prípade neuposlúchnutia tohto zákona hrozia lekárom pokuty vo výške 100 000 dolárov či 10 rokov vo väzení. V Oklahome zas podpísali zákon obmedzujúci potraty po detekcii tlkotu srdca a povolili ich vykonávať len v prípade absolútneho ohrozenia matky a len tým, ktorí majú adekvátne gynekologické vzdelanie (potratové tabletky tu teda povolené nie sú).

Čo stojí v ceste týmto zákonom, je rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 1973 Roe vs. Wade. No keďže aj toto rozhodnutie sa ide znovu prerokovávať, máme nádej. Roe vs. Wade uzákonil právo na potrat celonárodne, čo bráni automatickému uplatňovaniu jednotlivých zákonov v individuálnych štátoch USA. Kým sa však dopracujeme ku konečnému rozsudku ohľadne tohto rozhodnutia, ubehne ešte pár mesiacov, možno aj rokov, počas ktorých pri potrate zahynie mnoho, mnoho nenarodených detí…

Martina Šulová

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.