image_363

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla a SpaceX Elon Musk otvorene hovorí o tom, čo považuje za najväčšiu hrozbu pre našu civilizáciu: málo detí. “Nemôžem to dostatočne zdôrazniť. Nemáme dosť ľudí,” povedal v pondelok počas summitu Rady generálnych riaditeľov Wall Street Journal. “Jedným z najväčších rizík pre civilizáciu je nízka pôrodnosť a rýchlo klesajúca pôrodnosť.”

Musk vo svojich komentároch poznamenal, že veľa ľudí stále zdôrazňuje mýtus o preľudnení. “Toľko ľudí, vrátane inteligentných ľudí, si myslí, že na svete je príliš veľa ľudí a populácia sa vymyká kontrole,” povedal. “Ak však ľudia nebudú mať viac detí, civilizácia zanikne. Pamätajte na moje slová.”

Muskovo pozorovanie sa skutočne zhoduje s trendami, ktoré sú viditeľné na celom svete. Správa amerického CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) uvádza, že v roku 2020 bola pôrodnosť v Spojených štátoch na historickom minime, pričom v USA sa narodilo 3,6 milióna detí. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to znamená pokles o štyri percentá. V súčasnosti je miera plodnosti v USA približne 1,6 pôrodu na ženu, čo je menej než potrebná miera plodnosti, ktorá by zabezpečila náhradu obyvateľstva. Tá predstavuje približne 2,1 dieťaťa na ženu.

Klesajúca pôrodnosť netrápi len USA. Krajiny na celom svete si začínajú všímať, že ich pôrodnosť je ďaleko pod úrovňou náhrady existujúceho obyvateľstva. Dokonca aj Čína, ktorá desaťročia ovládala svoju populáciu mimoriadne represívnou vládnou politikou plánovaného rodičovstva, teraz čelí demografickej kríze. V boji proti tomuto problému zas krajiny ako Taliansko, Maďarsko a Singapur povzbudzujú ľudí, aby mali viac detí.

Nie je to prvýkrát, čo Musk hovoril o nebezpečenstvách klesajúcej pôrodnosti. V júli tohto roku napísal na Twitteri: “Populačný kolaps je potenciálne najväčším rizikom pre budúcnosť civilizácie.”

image_362

Musk hovoril o preľudnení už v roku 2019. “Väčšina ľudí si myslí, že máme na planéte príliš veľa ľudí, ale v skutočnosti ide o zastaraný názor,” povedal v tom čase. “Za predpokladu, že umelá inteligencia je v poriadku – predpokladáme, že ju čaká benevolentná budúcnosť – myslím si, že najväčším problémom, ktorému bude svet čeliť o 20 rokov, je populačný kolaps. Zdôrazňujem: kolaps. Najväčším problémom za 20 rokov bude populačný kolaps. Nie explózia, ale kolaps.”

Zdroj: Liveaction.org, autor: Bridget Sielicki, preklad: Martina Bednáriková

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.