image_367

Svätý pápež Ján Pavol II. je jedným z najobľúbenejších pápežov v histórii. Keby však jeho matka Emilia Wojtyla poslúchla radu svojho lekára, že má ísť na potrat, aby si zachránila život, tento muž, ktorý zmenil svet, by sa nikdy nebol narodil.

Vo svojej knihe „Emilia a Karol Wojtyla. Rodičia svätého Jána Pavla II.“ píše autorka Milena Kindziuk o tom, ako matke svätého Jána Pavla II. jej lekár odporučil ísť na potrat. „Musela si vybrať medzi vlastným životom a životom dieťaťa, ktoré nosila, ale jej hlboká viera nedovolila Emilii zvoliť si potrat,“ povedal Kindziuk pre ACI Stampa.

„Hlboko vo svojom srdci musela byť pripravená uskutočniť túto obetu pre dieťa, ktoré nosila,“ vysvetlila.

Kindziuk sa odvoláva na svedectvo Emiliinej pôrodnej asistentky Tatarowovej a jej dvoch kamarátok Heleny Szczepańskej a Marie Kaczorowej, ako aj na spomienky ďalších jednotlivcov. Tieto odhalili, že Emiliu rozrušilo naliehanie Dr. Jana Moskału, že má ísť na potrat. Kindziuk povedala, že Emília a Karol „urobili odvážne rozhodnutie, že bez ohľadu na všetko sa ich počaté dieťa narodí. A tak začali hľadať iného lekára.“

Manželia, ktorí mali 13-ročného syna Edmunda a krátko po narodení prišli o dcéru Oľgu, našli doktora Samuela Tauba, ktorý im povedal, že s tehotenstvom hrozia komplikácie, vrátane možnosti, že Emilia zomrie. Ale potrat im neodporučil.

„Emilia mala ťažké tehotenstvo: väčšinu času trávila ležaním a stále mala menej sily ako zvyčajne,“ povedala Kindziuk. „V tejto situácii jej Dr. Taub odporučil, aby si ľahla, často odpočívala a dobre sa stravovala.“

Keď prišiel čas narodenia svätého Jána Pavla II., Emilia bola v byte so svojou pôrodnou asistentkou, zatiaľ čo jej manžel a syn sa išli pomodliť do blízkeho kostola. Emilia požiadala pôrodnú asistentku, aby otvorila okno. Chcela, aby prvý zvuk, ktorý jej novonarodený syn začuje, bola pieseň na počesť Márie. „Skrátka,“ povedala Kindziuk, „Emilia Wojtyla porodila svojho syna, pričom počúvala spievané loretánske litánie.“

Podľa Národného katolíckeho registra to svätý Ján Pavol II. neskôr potvrdil. Uviedol, že sa narodil pri litániách na počesť Márie a že bol zvolený za pápeža v rovnakú dennú dobu, ako sa narodil. Emília zomrela v roku 1929, keď svätý Ján Pavol II. nemal ani deväť rokov, no vo svojom malom synovi zanechala trvalú pečať viery.

Zástancovia potratov často tvrdia, že potrat musí byť nevyhnutný až do pôrodu v prípadoch, keď existuje riziko pre zdravie alebo život matky. Na záchranu života matky však nikdy nie je potrebný umelý potrat. Namiesto toho, aby lekári venovali čas aktívnemu zabitiu dieťaťa pred pôrodom, je potrebné dieťa ihneď predčasne porodiť v nádeji, že sa im podarí zachrániť matku aj dieťa. V situáciách, kedy je dieťa príliš malé na to, aby takýto predčasný pôrod prežilo, však nejde o potrat. Ak je život matky skutočne ohrozený, vykonanie núdzového cisárskeho rezu trvá len niekoľko minút, kým umelý potrat v neskoršom štádiu tehotenstva trvá približne tri dni.

Od žiadnej matky by sa nemalo očakávať, že si bude musieť vyberať medzi svojím životom a životom svojho dieťaťa. V každom z týchto srdcervúcich prípadov by lekári mali urobiť všetko, čo je v ich silách, aby ochránili životy matky aj dieťaťa.

Zdroj: Liveaction.org, autor: Nancy Flanders, preklad: Martina Bednáriková

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.