image_448 Bábätko Liylah, narodené v 24. týždni tehotenstva

Bábätko narodené 16 týždňov pred termínom pôrodu a s váhou menšou ako bochník chleba sa po štyroch mesiacoch v nemocnici konečne vrátilo domov.

Bábätko Liylah sa narodilo v nemocnici Princess Royal v Telforde rodičom Kimberley a Jamesovi Leithovým z anglickej dediny Horsehay. Pri narodení vážilo iba 650 gramov.

Mama Kimberley sa dostavila na pohotovosť s ostrými bolesťami v brušku, keď bola v 24. týždni tehotenstva. Bolesti sa ukázali byť kontrakciami a len o niekoľko hodín neskôr, 5. januára 2023, porodila bábätko Liylah.

Povedala: “S váhou 650 gramov vážila Liylah menej ako bochník chleba a jej hlava bola menšia ako tenisová loptička. Keď sme ju natiahli od hlavy po päty, merala len 29 cm.”

“Mohla som Liylah po prvýkrát objať.”

Jej rodičia nemohli bábätko objímať až do doby, keď mala približne tri týždne, pretože potrebovala špeciálnu nemocničnú starostlivosť.

“Kvôli svojej veľkosti bola Liylah pripojená na ventilátor. V inkubátore bola okamžite po narodení prevezená na oddelenie neonatológie. Následne bola prevezená do nemocnice Newcross vo Wolverhamptone a neskôr do Birminghamskej detskej nemocnice, kde podstúpila operáciu a dostala špecializovanú starostlivosť.”

Takmer tri mesiace museli James a Kimberley zostať v Birminghamskej ženskej nemocnici, aby boli blízko Liylah. V tom čase Kimberley povedala: “Naučili sme sa, ako ju kŕmiť sondou. Vo veku 21 dní som s pomocou troch sestier, ktoré ju bezpečne preniesli na moju kožu, mohla Liylah po prvýkrát objať.”

Dňa 17. marca, po približne troch mesiacoch v Birminghamskej detskej nemocnici, malo bábätko Liylah konečne dosť sily na to, aby bolo prevezené späť do nemocnice Princess Royal. Rodičom sa uľavilo, že Liylah je v nemocnici v ich rodnom meste. V nasledujúcich týždňoch sa Liylah veľmi dobre vyvíjala. James a Kimberley ju mohli kúpať a kŕmiť z fľaše. Tiež začala dýchať samostatne, čím znížila svoju závislosť od podpory kyslíkom, a neskôr bola prepustená z nemocnice.

Zlepšovanie výsledkov pre predčasne narodené deti

Štúdia s názvom “Mortality, In-Hospital Morbidity, Care Practices, and 2-Year Outcomes for Extremely Preterm Infants in the US, 2013-2018” (v slovenčine Mortalita, nemocničná morbidita, postupy starostlivosti a výsledky po 2 rokoch pre extrémne predčasne narodené deti v Spojených štátoch v rokoch 2013-2018), vypracovaná Dr. Edwardom F. Bellom z Univerzity v Iowe, uvádza, že v období od roku 2013 do roku 2018 došlo u detí narodených medzi 22. a 28. týždňom tehotenstva “k prežitiu až do prepustenia z nemocnice v 78,3 % prípadoch, čo je významne lepšie v porovnaní s historickou mierou 76,0 % pre deti narodené v rokoch 2008-2012”.

Štúdia, ktorá prebiehala od roku 2013 až do roku 2018, zahŕňala 10 877 detí narodených medzi 22. a 28. týždňom tehotenstva v 19 akademických zdravotníckych centrách po celých Spojených štátoch.

To znamená, že takmer štyri z piatich predčasne narodených detí prežili a mohli byť zhodnotené vo veku 22 až 26 mesiacov od ich plánovaného termínu pôrodu, a to na základe rôznych zdravotných a funkčných výsledkov.

Hovorkyňa organizácie Right To Life UK Catherine Robinsonová uviedla: “Inšpiratívny príbeh bábätka Liylah je dôkazom zlepšujúcich sa výsledkov pre predčasne narodené deti a zároveň výzvou pre súčasný limit umožňujúci potraty v Spojenom kráľovstve do 24. týždňa tehotenstva.”

Zdroj: Right to Life UK

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.