image_462

Takmer 200 lídrov z 25 krajín sa zišlo od 1. do 3. februára 2024 v Ríme v Taliansku na medzinárodnej konferencii pre národných koordinátorov projektu 40 dní za život. Tohto krásneho podujatia, ktoré bolo plné duchovného ovocia, sa zúčastnili lídri až z Austrálie, Japonska, Južnej Kórey, Taiwanu, USA, Mexika, Kolumbie a veľkej časti Európy.

Shawn Carney, prezident organizácie 40 Days for Life, nám pripomenul, že tento víkend bol ako rodinné stretnutie plné zábavy, prežívania spoločenstva a viery. Jeho cieľom bolo posilniť, povzbudiť a inšpirovať účastníkov, aby sa rozhodli ukončiť potraty tam, kde žijú. Bez ohľadu na kríže, ktoré túto prácu sprevádzajú, boli lídri povzbudzovaní neutekať pred ťažkosťami, ale ponúknuť svoju prácu Bohu. Ak Boh môže ukončiť potraty v jednej časti sveta, môže ich ukončiť kdekoľvek. Podujatie bolo plodným víkendom plným modlitieb, práce a oddychu.

image_458 Shawn Carney

Dr. Julio Loredo de Izcue, prezident organizácie TFP, hovoril o histórii potratov ako o marxistickom nástroji v kontexte kultúrnej a sexuálnej revolúcie. Opísal, ako hlboko bola kultúra potratov zakorenená v komunistickej kultúre – od Lenina, ktorý podľa citácií túžil po antimaterských ženách, cez kultúrnu hegemóniu neomarxistického filozofa Antonia Gramsciho a frankfurtskú školu až po freudovský marxizmus 60. rokov. Dr. Julio taktiež opísal, ako je vo freudovskej teórii otec vnímaný ako potláčanie alter ega, náboženstvo je vnímané ako ohnisko neurózy a ako je dnešná cancel culture spojená s komunistickou kultúrou.

Isabel Vaughan-Spruce, koordinátorka 40 dní za život v Birminghame a spoluzakladateľka britského pochodu za život, sa podelila o svoju osobnú pro-life cestu: od pro-life tínedžerských rokov a prvých modlitieb pred potratovými klinikami každú sobotu ráno až po organizovanie kampane 40 dní za život. Isabel bola svedkom toho, ako sa zatvorila najstaršia potratová klinika v krajine. Následne sa teda spolu s modlitebníkmi presunula do nepriateľskej oblasti Birminghamu s jedovatými obyvateľmi. Tí neochvejne podporujú potraty, boli agresívni a dokonca násilní voči jej dobrovoľníkom. Jej cesta v posledných rokoch vyvrcholila viacerými zatknutiami za modlitbu v myšlienkach. Táto udalosť vyvolala významný medzinárodný mediálny záujem, ako aj podporu a úctu celého sveta. Isabel spomenula, ako sv. Maximilián Kolbe inšpiroval väzňov v Osvienčime, aby sa nikdy nevzdávali nádeje. Jej rozprávanie bolo nesmierne inšpiratívne a skončilo sa búrlivými ováciami.

Tomislav Čunović, výkonný riaditeľ 40 Days for Life International, hovoril o prirodzenom práve a potrebe svätých právnikov. Rozprával o tom, ako bol zlegalizovaný hriech, a spomínal aj detaily právnej bitky v tzv. buffer zone (oblasť v okolí potratovej kliniky, kde je zakázaná prítomnosť modliacich sa pro-life dobrovoľníkov) v Nemecku. Tomislav pôsobil ako právny poradca pre niekoľko nemeckých a chorvátskych pro-life mimovládnych organizácií a pro-life aktivistov. V roku 2017 začal s dvoma priateľmi zorganizoval prvú kampaň 40 dní za život vo Frankfurte nad Mohanom, čím pomohol rozšíriť misiu 40 dní za život v Nemecku – a to aj napriek značnému duchovnému odporu satanistov a LGBT aktivistov.

image_461 Naša slovensko-česká skupina na konferencii

Dr. Pilar Calva, bioetička a lekárka, sa podelila o svoje skúsenosti zo študentských čias, kedy pôsobila u lekára Jérôme Lejeuna v Hospital des Enfants Malades v Paríži. Ako mladá žena v čase sexuálnej revolúcie propagovala antikoncepciu, no dnes vníma potrat práve ako dôsledok antikoncepcie. Jej obrátenie bolo výsledkom spolupráce s Jérômom Lejeunom, zakladateľom modernej genetiky. V neskorších rokoch bola Lejeunova práca o genetike zneužitá. Doktorka Pilar hovorila o etike potratov, realite neskorých potratov a etických dilemách, ako je dvojitý efekt a mimomaternicové tehotenstvo.

Martina, mladá žena zo Švajčiarska, sa podelila o svoje svedectvo o rizikovom tehotenstve. Narodila sa v Bosne a Hercegovine, ale emigrovala do Švajčiarska po tom, čo vo svojej vlasti zažila fyzické, psychické a sexuálne násilie a nedostatok slobody. O svoje svedectvo sa podelila so svojimi dvoma krásnymi dcérkami. Svedčila o tom, že život vo svojom lone miluje viac ako svoj vlastný život. Práve odvaha jej dala milosť prežiť ťažkú skúšku dramatického tehotenstva. Martina výstižne vysvetlila, že pre Boha nič nie je nemožné a maternica by mala byť najbezpečnejším miestom na svete. Zákon jej nenarodeným deťom nedával právo na prežitie, ale dnes žijú.

Dr. Antonio Brandi, predseda talianskej pro-life organizácie Pro Vita e Famiglia, zasvätil svoj život boju za Krista, život a rodinu. Jeho kancelária bola zdemolovaná pro-potratovými aktivistami. V roku 1981 bolo pro-life hnutie rozdelené a prehralo – bol prijatý taliansky potratový zákon, ktorý mohol napísať Joseph Goebbels. Súčasné útoky proti výhrade svedomia a potratové tabletky RU-486 sťažili pôsobenie pro-life hnutia v Taliansku. Dr. Brandi má nákladné autá s pro-life obrázkami, ktoré cestujú po Taliansku s odkazmi: “Si tu, pretože tvoja matka ťa nepotratila.” Povedal, že boj za život sa nikdy nemôže skončiť – bude trvať až do víťazstva. Zdôraznil, koľko ľudí si pri prieskume myslelo, že štát by mal viac pomáhať tehotným matkám v kríze, no v súčasnosti im chýba pomoc a podpora. Navyše, legalizácia potratov neznižuje ich počet.

image_459 Antonio Brandi

Dr. Juana Acosta, právnička a riaditeľka Právnej kliniky verejného záujmu a ľudských práv na Univerzite La Sabana v Kolumbii, hovorila o sile slov v medzinárodnom práve. Upozornila na orwellovskú terminológiu, newspeak, doublespeak a jazykovú gymnastiku používanú na podporu potratov v medzinárodnom práve. Štáty musia chrániť, podporovať a garantovať život. Niektoré medzinárodné právne dokumenty síce život podporujú, ale narastá počet takých, ktoré by ho mohli ohrozovať. Maputský protokol je jedinou medzinárodnou zmluvou, v ktorej sa uvádza, že prístup k potratom je medzinárodnou povinnosťou.

Výbor OSN pre ľudské práva označil nerobenie potratov za mučenie, zatiaľ čo na súdoch sa naďalej hojne vyskytuje dehumanizácia nenarodených detí. Dr. Acosta spomenula míľniky v medzinárodnom práve v oblasti ochrany práva na život, ako napríklad Artavia Murillo (I/A súd 2012), kde 9 párov tvrdilo, že boli porušené ich práva, pretože v Kostarike nebolo povolené umelé oplodnenie, až po prípad P y S verzus Poľsko (ESĽP, 2012), kde bolo znásilnené dievča a potrat jej dieťaťa bol odkladaný rôznymi spôsobmi v zdravotníckom systéme.

Dr. Acosta spomenula aj ďalšie aktuálne prebiehajúce prípady, ako napríklad Rosaura verzus Dominikánska republika, kde tehotnému dievčaťu s diagnózou leukémia nebolo povolené ísť na potrat kvôli zákazu. V prípade ML verzus Poľsko (ESĽP) žena s trizómiou 21 nemohla v Poľsku podstúpiť potrat v dôsledku zmeny zákona. Európsky súd pre ľudské práva jednomyseľne vyhlásil neprípustnosť týchto prípadov týkajúcich sa prístupu k potratu v Poľsku.

Dr. Acosta tiež spomenula príležitosti pre pro-life hnutie. Jednou z nich je prípad ľudí zatknutých pred potratovými klinikami (Damers verzus Kanada, IACHR), ktorý sa týka porušenia slobody prejavu. Uviedla tiež problémy s prípadom Beatriz verzus Salvador, ktorý sa snaží liberalizovať potratový zákon v celej Latinskej Amerike.

Matt Britton, právny poradca organizácie 40 Days for Life, hovoril o prechode od nariekania k víťazstvu. Približoval, ako sa v USA po rozhodnutí Roe verzus Wade vytyčujú bojové línie a ako sa svet pozerá na Ameriku po zrušení federálneho zákona o potratoch. Spomenul prípad Marka Houcka, ktorý zažaloval americké ministerstvo spravodlivosti. Hovoril o založení Inštitútu práva a spravodlivosti, rozsahu potratov vo svete s blížiacou sa demografickou zimou a o tom, že 10 % súčasnej populácie Talianska bolo potratenej. Boh je však nad tým.

Dr. Donato Borrillo, asistent generálneho právneho zástupcu a riaditeľ pre medicínsko-právne záležitosti organizácie 40 Days for Life, hovoril o organizovaní kampane v Gainesville na Floride. Prítomnosť modlitebníkov viedla potratovú kliniku k zavedeniu eskorty pre klientky. Zároveň však došlo k predĺženiu kampane na celý rok – 365 dní. Dr. Borrillo uviedol, že podpora zvrátenia potratovej tabletky dnes v USA môže viesť k odobratiu lekárskej licencie. Bojové pole sa v súvislosti s chemickými potratmi a možnosťou zvrátenia tabletky mení. Hovoril o radosti z modlitbovej prítomnosti pred klinikami.

image_460 Donato Borrillo

Víkend bol taktiež príležitosťou na ocenenie a vyznamenanie troch líderiek za ich výnimočnú službu pre pro-life hnutie. Ocenené boli:
• Petra Milković, koordinátorka 40 dní za život v Chorvátsku, pomohla projektu rozrásť sa. Dnes v Chorvátsku prebieha takmer 40 modlitebných kampaní.
• Pavica Vojnović, ktorá sa angažovala v právnom prípade tzv. buffer zone v Pforzheime v Nemecku. Jej snaha viedlo k víťazstvu modlitebníkov.
• Isabel Vaughan-Spruce, ktorá bola zatknutá a následne oslobodená za modlitbu v myšlienkach pred potratovou klinikou, pomohla zachrániť viac ako 100 detí počas kampaní 40 dní za život za viac ako desať rokov.

Ohlasy na podujatie boli prevažne pozitívne. Konferencia bola tiež príležitosťou informovať lídrov o ďalších projektoch 40 Days for Life, ako je časopis, podcast, webová stránka, celoročne prebiehajúce kampane, pamätník obetiam potratov, obrátenie potratárov a víťazstvá v Latinskej Amerike.

Konferencia bola úspešná z viacerých dôvodov: zamerala sa na pozitívne spôsoby riešenia problematiky potratov, ako aj na vieru, formáciu a zábavu. Celý víkend bol príležitosťou poďakovať sa a pochváliť miestnych lídrov, bez ktorých by kampane neboli možné. Bohu vďaka!

Zdroj: 40daysforlifeinternational.com, autor: Robert Colquhoun, preklad: Martina Bednáriková

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.