Arkansas, 26. január 2017 – Guvernér v Arkansase Asa Hutchinson nestrácal čas a podpísal Uznesenie o ochrane nenarodených detí pred potratom, pri ktorom sa nenarodeným deťom odtrhnú končatiny; len deň po tom, čo uznesenie prešlo Senátom.

image_112

Návrh zákona zakazuje potrat vykonaný dilatáciou a extrakciou okrem prípadu ohrozenia matky alebo trvalých zdravotných následkov. Stanovuje trest pre potratára do výšky 10 000 USD alebo väzenie do 6 rokov. Žena, ktorá podstúpi potrat, nie je stíhaná.

Guvernér Hutchinson zdôraznil aj kontroverzné výnimky vo vyhlásení, keď vysvetľoval svoju podporu pre uvedený návrh zákona.

“Čítal som tento zákon a ten poskytuje záruky, ktoré sú dôležité. Obsahuje aj výnimky pre okolnosti, ktoré by mohli ohroziť zdravie matky vážnym spôsobom. Zaručuje tiež, že matka nebude penalizovaná.”

Návrh zákona bol podaný členom Snemovne reprezentantov Andym Mayberrym, ktorý pre novinárov uviedol: “Potrat rozkúskovaním … je príšerné, barbarské konanie. Nemalo by existovať nikde v civilizovanej spoločnosti.”

Tento typ potratu (dilation and extraction abortion) je najviac využívaný pre ukončenie života nenarodených detí v druhom trimestri. Končatiny dieťaťa sú odtrhnuté od tela medicínskymi nástrojmi a sú odstránené kliešťami alebo sacím prístrojom.

Ďalšie štáty v USA - Missouri, Texas a New Jersey - tiež zvažujú zákony proti potratu rozkúskovaním a budú postupovať rovnakým spôsobom, ako poskytla Národná komisia pre právo na život (National Right to Life Committee).

Riaditeľka spoločnosti Právo na život v Arkansase Rose Mimms uviedla pre LifeSiteNews, že Senát vypočul svedectvo pôrodníka na dôchodku Ormana Simmsa ešte pred hlasovaním. Podľa Simmsa: “Toto bol príšerný spôsob, ako nenarodené deti zomreli a nebolo to nevyhnutné. Sú iné spôsoby ako zabiť dieťa, ak to chceli urobiť.”

Simms povedal pre LifeSite ešte pred hlasovaním, že si je istý, že sa tento návrh stane zákonom už čoskoro. “Sme veľmi potešení, že barbarské a príšerné roztrhanie tela nenarodeného dieťaťa, končatiny za končatinou, sa už čoskoro v Arkansase skončí.”

Ale Americká únia pre občianske slobody (ACLU) vyhlásila, že bude bojovať, aby brutálne praktiky pokračovali. “Zákon uložil nepatričné bremeno na ženské konštitučné právo na potrat v druhom trimestri. A ja si myslím, že zákonodarcovia to vedia a je im to jedno,” povedala právnička ACLU Rita Sklar pre Reuters.

Guvernér Hutchinson verí, že zákon prežije aj právne spory. Podobné zákony prešli aj v iných štátoch, ale sú predmetom rôznych útokov.

Zdroj: lifesitenews.com, preklad: Viktória Dandarová

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.