V online magazíne Religion Dispatches, v ktorom sa písalo o konferencii Pro-Life Action ligy, bol uverejnený článok: “Obrátení: Z poskytovateľov potratov pro-life aktivistami.”

image_118

Pod titulkom “Bol som slepý, ale teraz už vidím: Debut novej protipotratovej stratégie” novinárka Kellee Terrell, ktorá sa označuje ako “pro-choice kresťanka”, napísala o svojich skúsenostiach s konferenciou. Je úžasné, že program konferencie Action ligy predstavil osem bývalých potratárov, ktorí zároveň pritiahli pozornosť pro-choice hnutia.

Ako asi tušíte, Terrel si pre svoj článok zvolila uštipačný tón a pokúsila sa potlačiť silné príbehy, ktoré boli na konferencii prezentované. Ale okrem útočenia na hodnovernosť svedectva Abby Johnsonovej, ktorá rozprávala počas obeda, ponúkla Terrell veľmi málo špecifickej kritiky týkajúcej sa príbehov jednotlivých rečníkov.

Iróniou je preto jej sťažnosť, že rečníci odhalili znepokojujúce praktiky potratovej spoločnosti “bez dôkazov”.

Samozrejme, tieto príbehy bývalých potratárov z vnútra organizácie sú dôkazom sami osebe – všetci lekári sú totiž očitými svedkami, a to je predsa najpresvedčivejší druh dôkazu, aký existuje.

Môžeme sa čudovať, aké iné dôkazy si Terrell predstavovala pri vyjadreniach typu “klinika vytvára viac biznisu tlakom na mladé dievčatá, aby mali potrat ešte v ten istý deň. Štandardy sú také laxné, že zamestnanci bez medicínskeho tréningu sú prinútení k asistencii pri potratoch.” To sú veci, ktoré môžu byť zdokumentované, ak budeme venovať patričnú pozornosť obráteným lekárom - informátorom, ktorí hovorili na konferencii “Obrátení”.

Možno mala Terrell ťažkosti odhaliť podstatu našich rečníkov; napriek svojmu pôvodnému presvedčeniu však vo vnútri predsa pocítila, že ich príbehy sú presvedčivé. Dokonca pripúšťa, že “aj keď mnoho príbehov bolo úplne nezmyselných, sila hovoreného slova je nepopierateľná.”

Terrell tiež zdôrazňuje pro-life spôsob oslovovania ľudí, ktorí pracujú v potratovom priemysle, a to, ako sa pro-liferi snažia týchto ľudí získať na svoju stranu. Je povzbudzujúce vidieť pro-choice novinárku ustupovať od svojej typickej propagandy o ”násilných pro-liferoch”.

Terrell vyzerá byť rozrušená zdieľaním príbehov o obrátení počas konferencie, čo opisuje ako “novú protipotratovú stratégiu”. A mala by byť. Len jednoduché priznanie, že ju príbehy dojali, intenzívne ovplyvní tých, ktorí sú menej aktívni v pro-choice hnutí.

Action liga bude sprístupňovať videá a podcasty z konferencie Obrátení (Converted) v súvislosti so 40. výročím potratového zákona Roe v. Wade. Už čoskoro zistíme, aký dopad príbehy lekárov budú mať.

Zdroj: prolifeaction.org, preklad: Viktória Dandarová

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.