Jade Reesová, 21-ročná študentka z Anglicka, ukončila svoj život obesením 3 týždne po potrate.

image_141

Magazín The Sun uvádza, že Reesová podstúpila potrat potom, čo ju otec jej nenarodeného dieťaťa opustil pre inú ženu. Predtým, než 3. novembra 2015 spáchala samovraždu, vypočula si pieseň o potratenom dieťati na mobile. Zanechala odkaz svojim rodičom, v ktorom uvádza, že sa kvôli potratu veľmi trápi. Druhý odkaz nechala pre svojho 2-ročného syna, “Znamená pre mňa všetko.”

Reesová mala údajne problémy súvisiace s prijímaním potravy a s depresiou. Na súdnom pojednávaní odznelo, že sa cítila “nešťastná a zúfalá” po potrate svojho nenarodeného dieťaťa.

Pokúsila sa o samovraždu už predtým, no jej rodičia ju zobrali k psychiatrovi. Správa pokračuje:

“Najprv sa pokúsila predávkovať liekmi, aj keď o tom nepovedala nikomu a tiež nepodstúpila žiadnu liečbu. Potom, o 48 hodín neskôr, sa znovu pokúsila predávkovať a jej otec ju odviezol do nemocnice Royal Oldham Hospital. Jade zostala v nemocnici dva dni, kým ju prepustili.”

Dr. Easodhavidhya Elango, psychiatrička, vysvetlila v správe:

“Jade mi povedala o potrate, ktorý podstúpila iba pred tromi týždňami a o tom, ako bol pre ňu rozchod s jej ex-partnerom veľmi skľučujúci. Poprela, že by v minulosti brala lieky alebo mala psychickú chorobu. Keď som sa jej na to opýtala, odvetila, že má syna, o ktorého sa musí starať. Povedala, že ľutuje, že sa chcela predávkovať a sľúbila, že bude v bezpečí.”

Lekárka opísala Reesovú ako impulzívnu a o svojich obavách hovorila aj s jej otcom, uvádza Daily Mail. Jej rodičia sa snažili dávať na ňu väčší pozor, ale nevšimli si žiadne náznaky samovraženého úmyslu v deň, keď si vzala život, uvádza sa v správe.

Je nejasné, v ktorom týždni tehotenstva podstúpila Reesová potrat. Avšak práve myšlienka na jej nenarodené dieťa bola jej posledná, keď tesne pred samovraždou počúvala zo svojho telefónu pieseň “Little Bump” od Eda Sheerana. Je to emotívna pieseň o pocte dieťaťu, ktoré bolo spontánne potratené.

Samovražda a potrat sú často prepojené.

V marci web LifeNews uviedol, že 15-ročné dievča Ashli Blake z Británie spáchalo samovraždu potom, čo ju jej matka prinútila podstúpiť potrat. Po potrate si z nej údajne jej priateľ robil posmech, dokonca jej zaslal výsmešnú pohľadnicu ku dňu matiek.

Ženy, ktoré majú za sebou potrat, majú zvýšené riziko sklonu k depresii a samovražde. Jedna štúdia, ktorá bola publikovaná ešte v auguste 2003 v odbornej publikácii British Medical Journal tvrdí, že ženy, ktoré podstúpili potrat, boli 7x náchylnejšie spáchať samovraždu ako ženy, ktoré porodili.

Profesor David Fergusson, ktorý sám seba v rozhovore opísal ako pro-choice ateistu, tiež viedol výskum v roku 2008. Jeho štúdia hovorí, že ženy, ktoré pokračovali aj v nechcenom tehotenstve, nezažili signifikantný nárast psychických zdravotných problémov. Taktiež sa zistilo, že ak ženy potrat podstúpili, nezlepšilo to ich psychické zdravie.

“Vo všeobecnosti: v literatúre o potratoch a psychickom zdraví neexistuje dôkaz, ktorý by naznačil, že potrat zmenšuje psychické zdravotné problémy súvisiace s nechceným alebo zle načasovaným tehotenstvom,” píšu autori štúdie.

“Aj napriek tomu, že niektoré štúdie tvrdia, že potrat má neutrálny efekt na mentálne zdravie, žiadna štúdia nepreukázala, že vystavenie sa potratu zmenší riziká súvisiace s mentálnym zdravím.”

Štúdia z roku 2011, publikovaná v British Journal of Psychiatry uvádza, že 10% psychických zdravotných problémov žien, vrátane 35% samovražedného konania, môže byť pripísaných potratom.

Zdroj: lifesitenews.com, preklad: Viktória Dandarová

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.