Hovorí sa, že rodina je tam, kde začína život a nikdy nekončí láska. Mladý slovenský spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Peter Bažík vie, akým veľkým darom sú pre neho jeho najbližší. Pri príležitosti uvedenia novej piesne Blízko, ktorú ako duet naspieval spolu s Janais, sa s nami v krátkom rozhovore podelil o svoje starosti, ale aj radosti spojené s najkrajšou i najnáročnejšou úlohou zároveň – rodičovstvom.

image_20 Mladému slovenskému spevákovi Petrovi Bažíkovi sú blízke tóny rockovej hudby; zdroj: Peter Bažík / Pavol Kulkovský 2016

Čo Ťa motivovalo k rozhodnutiu naspievať hymnu pre projekt 40 dní za život? Čím Ťa tento projekt oslovil?

Peter: Oslovila ma samotná myšlienka tohto projektu, ktorá má povzbudiť a podporiť rodinu ako takú. No a motivácia k rozhodnutiu naspievať hymnu? To bolo celkom jednoduché: projekt aj pieseň mi predstavila Janais a oslovila ma, či by som to bol ochotný naspievať. S Janais sa poznáme už dlhší čas a ja ju vnímam ako človeka s veľkým srdcom, ktorý aj svoju hudbu tvorí a rozdáva svojím poslucháčom. V tomto a mnohom ďalšom sme si podobní, takže nebolo ťažké súhlasiť.

Zažil si vo svojom živote situáciu/e, kedy si reálne okúsil silu modlitby?

Peter: Áno, okúsil som. Od malička po strednú školu som dokonca miništroval v kostole a moji rodičia viedli k viere mňa i všetkých súrodencov.

Prečo je podľa Tvojho názoru dôležité chrániť ľudský život od počatia? Ako sa Ťa táto téma konkrétne dotýka?

Peter: Pokúsim sa na to odpovedať čo najjednoduchšie :). Žijeme vo veľmi komplikovanej dobe, v ktorej sa naozaj rodičia častokrát boja priviesť nový život na svet. Majú strach z toho, či to celé zvládnu a trápi ich otázka, či im vlastne dieťa nezničí kariéru, vzťah, život. Musím priznať, že podobné obavy sme mali aj my s manželkou. Opak je však pravdou. Sám som otcom dvoch detí a sám za seba môžem povedať, že to síce nie je najľahšie, ale nič krajšie, ako mať dieťa, asi neexistuje. Na pochopenie tejto pravdy človek ani nemusí byť veriaci. A toto je aj posolstvom piesne Blízko.

Porozprávaj nám čosi o Tvojej vlastnej rodine…

Peter: Teraz ktorej? Z ktorej pochádzam, alebo už o svojej vlastnej? :) Zhrniem to asi dokopy :). Pochádzam z Oravy a som jedným zo siedmych detí, ktoré rodičia už od malička viedli v duchu „ORA ET LABORA“ (modli sa a pracuj). Ja som z detí presný stred – teda štvrtý. S mojou manželkou sme sa vzali v roku 2013 a v súčasnosti máme dve krásne deti: dcéry Danielku (3r.) a Anetku (8 mesiacov).

image_21 Absolútny víťaz speváckej show X-FACTOR 2014 Peter Bažík; zdroj: Peter Bažík / Pavol Kulkovský 2016

Vo videu z nahrávania piesne Blízko je zrejmá dobrá nálada, ktorá v štúdiu panovala. Ako sa Ti pracovalo a spievalo s Janais?

Peter: S Janais je to prvá spoločná spolupráca. Poznáme sa však už dávnejšie. Myslím, že prvýkrát sme sa zoznámili ešte na Eurovízii. Potom pretieklo trochu času a Janais sa mi ozvala s otázkou na spoluprácu. Akurát som plánoval stretnutie môjho fanklubu a veľmi som sa tešil z toho, že prijala moje pozvanie. Tam mi predstavila tento projekt. Veľmi sa mi páčila myšlienka projektu aj prvé demo piesne. Od prvého momentu som sa vlastne tešil na to, čo z toho celého vznikne. V Štúdiu 7 v Prešove aj pri natáčaní videoklipu vládla veľmi priateľská a tvorivá atmosféra. Je pekné, keď ľudia cítia váhu spojenia sa pre dobrú vec - a to sa vlastne stalo pri točení tejto piesne.

Čím je pre Teba ako interpreta pieseň Blízko výnimočná? Čím by mohla byť blízka tehotným ženám v núdzi či rodinám v krízových situáciách?

Peter: Táto pieseň je výnimočná práve tým, čo som spomenul už vyššie. Ja som otcom, Janais je matkou a myslím, že obaja sme do tejto piesne vložili svoje vlastné skúsenosti, obavy, radosti, očakávania, želania… skrátka všetko, čo je späté s rodičovstvom.

Prečo by sa mali ľudia zapojiť do kampane 40 dní za život?

Peter: Tak toto bude asi najjednoduchšia odpoveď :). Jednoducho preto, lebo sa to týka každého jedného človeka. Bez ohľadu na to, či má alebo nemá deti, pretože každý človek sa narodil ako dieťa a pokiaľ dostal možnosť žiť on, nemal by to odopierať ani ďalším ;)

image_19 Spolu s dcérkami - staršou Danielkou a mladšou Anetkou; zdroj: archív Petra Bažíka

Ďakujeme za rozhovor!

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.