image_142

Ako sa to všetko začalo?

Kde bolo tam bolo, bolo raz jedno dievča s misionárskym snom. Toľká chudoba a utrpenie vo svete jej nedali ani trochu pokoja. Cieľ bol jasný - AFRIKA - a to najskôr ako to bude možné. Nemusela ísť však ďaleko a stretla ešte väčšiu chudobu, než čakala. Priamo v jej meste, priamo v jej krajine. Smútok afrických detí v nemom výkriku tých našich, ešte nenarodených. Toto sú tie najchudobnejšie deti na svete a sú naše! Bez práva narodiť sa. Dá sa s týmto vedomím pokojne žiť?

Príbeh 4life mission za začal na pôde Univerzitného pastoračného centra v Bratislave v roku 2012 - presne vo chvíli, keď Fórum života hľadalo dobrovoľníkov pre ich akciu Sviečka za nenarodené deti. Hneď, ako som sa dozvedela, že nemajú dosť ľudí na pomoc, prišla som s veľkým nadšením do UPeCe zohnať toľko dobrovoľníkov, koľko bude treba. Je tam predsa kopa skvelých mladých ľudí… Kto z nich by nepomohol takejto veci?

Nadšenie hneď prebrala realita. Na výzvu sa neprihlásil nikto! Študenti akosi nechápali dôležitosť aktivity na ochranu nenarodených detí. Prečo by vlastne mali niečo robiť? Začalo sa uvažovanie, čo teraz… Najprv bolo treba vysvetľovať, hovoriť o realite. Hovoriť o deťoch a matkách, o živote a vzťahoch. O zodpovednosti a… navyše bolo potrebné niečo vymyslieť. Naše UPeCe funguje na základe tímov študentov, ktorí sú rozdelení podľa záujmov a každý svojou osobitnou službou prispieva k chodu celého centra. Nachádzajú sa tam teda tímy ako hudobný, zvukársky, kostolnícky, aranžérsky, gastro a iné. Rozhodla som sa naše fungovanie využiť. Vďaka zanieteniu dvoch ďalších dievčat, veľkej potreby a Božieho vnuknutia teda vznikol nový prolife tím.

Ako 4life mission funguje?

Na začiatku to vôbec nešlo jednoducho. Ale vytrvali sme a v septembri 2013 bol v UPeCe predstavený nový tím s poslaním byť hlasom tých, ktorí ho nemajú. Začali sme hneď na to a vo veľkom:

  1. Osvetou: Pozvaniami pre študentov na prednášky k aktuálnym témam ako antikoncepcia, gender ideológia či stratégia ľudských práv… Úspech sme mali aj s Teológiou Tela, či neskôr s trilógiou prednášok o Billingsovej metóde. Dali sme ponuku a študenti prišli. Predsa tu záujem niekde v hĺbke nás je, čo je silný dôvod s prednáškami pokračovať, nemyslíte?

  2. Dobrovoľníctvom: Bez spolupráce to dnes asi ani nejde. Preto vždy pozývame iných (a aj sami sa o to snažíme) zapájať sa do väčších projektov ako bol pochod za život či referendum o rodine, akcia Zastavme hazard a pod. Byť súčasťou a ísť v rytme našej krajiny. Z malých vecí tvoriť veci veľké. A to flexibilne.

  3. Modlitbou a spoločenstvom: Kresťanstvo bez modlitby a hĺbky je len aktivizmom. Misia nemá byť vecou služby - ale vecou srdca. Bez správne nasmerovaného srdca niet sily pokračovať. Bez modlitby niet zmyselu a ani radosti. Aj preto sme sa zapojili do ďalšieho projektu za nenarodené deti - do duchovnej adopcie nenarodených detí, ktorá je úžasným prostriedkom prinášajúcim množstvo milostí. A keďže mladí v UPeCe sú skvelí, zapojili sa aj do tohto projektu veľmi ochotne. Okrem toho sa nadchli pre takýto štýl modlitby aj mnohí ďalší ľudia mimo UPeCe. Dnes už máme takýchto vymodlených nenarodených detičiek viac ako stovku.

Počatiny

Našou ďalšou akciou, ktorá sa ujala najskôr v Mlynskej doline a o rok neskôr aj vo viac ako 300 miestach na Slovensku je oslava Počatín. Áno, dobre čítate, počatiny! :) Myšlienka sa zrodila z toho, že nemôžem žiadať od niekoho to, čo sám nemá. Zo všetkých strán dnes znejú slová “ochraňuj, bojuj, zastaň sa hodnoty a práva na život nenarodených detí!” Baví to ešte dnes vôbec niekoho počúvať? Pozrime sa však na celú situáciu z iného uhla. Z uhla nás samých. Pripomeňme si, že tento príbeh je vlastne aj náš príbeh. Každý jeden z nás potreboval byť na začiatku chránený, zastávaný a milovaný. Hoci každý z nás má svoju originálnu cestu, v istom období sme si všetci tak veľmi podobní… s dnes ešte nenarodenými deťmi. No akosi sme na to zabudli. Slávme preto svoje počatie a ďakujme Bohu i svojim rodičom, že sme sa dožili svojich prvých narodenín. Oslávme práve toto: Teba i mňa, naše životy a rozhodnutie našich mám a otcov.

Prvé počatiny sme teda úspešne oslávili s viac ako tisíckou mladých na internátoch v Mlynskej doline. Na túto atmosféru plnú prekvapenia, hudby, punču a rozhovorov sa nedá zabudnúť. Vďaka Fóru Života sa oslava Počatín uskutočnila aj v mnohých iných mestách na Slovensku.

Billboardy

Oslava Počatín priniesla aj iné ovocie. Zistenie, že potrat sa až pričasto berie ako jediné možné východisko neželaného tehotenstva nás doslova priklincovalo. Hlavne mladí ľudia mnohokrát ani netušia o iných už existujúcich formách konkrétnej pomoci, ktorú na Slovensku máme. Nech už viac nie je počuť slová: “Toto keby som vedela skôr!”

Smútok v tvárach dopovedal nevypovedané… Konkrétna pomoc tu predsa je! A je život ohrozujúcou chybou, keď sa o nej dostatočne nevie. Preventívne a dopredu, ako prvá (a nie posledná) pomoc. Vieme, že v kríze človek často koná skratovo. Predchádzajme zbytočnej bolesti, ak môžeme.

Rozhodli sme sa preto na tento fakt upozorniť. Ísť k čo najviac ľuďom. Spraviť marketing hodnotám a konkrétnej pomoci. Využiť reklamu a jej vplyv. V novembri 2015 sa nám podarilo zavesiť náš prvý billboard oproti zastávke MHD Lafranconi v Bratislave. Už v prvých dňoch vyvolával diskusiu - pozitívnu i negatívnu. Šli sme do toho s tým, že asi nikdy nebudeme vedieť, či sme niekomu aj reálne pomohli a skutočne aj nejaký život zachránili. A predsa nás čakalo milé prekvapenie. Samy sme boli svedkami situácie, kedy sa mladé dievča v električke začalo pri billboarde rozhorčovať nad “fanatikmi”, ktorí tu takýto billboard zavesili. Vzápätí billboard obránila spolusediaca dievčina. Priznala sa, že na základe neho si svoje dieťa nechala. Malo to zmysel! Bola to pre nás ako odmena od Boha.

Vďaka mnohým ľuďom - Robovi Mateffimu a iným - sa už billboardy objavujú nielen po celom Slovensku, ale i na internete. Na billboardy nám prispelo viac ako 170 ľudí. Vyzbieralo sa viac než 10 000 eur, za ktoré sme veľmi vďační.

Pred sebou máme ešte mnoho ďalších túžob a výziev… Držte nám palce, aby sa nám podarilo ich zrealizovať :)

Lucia Labašová
zakladateľka 4life mission

PS: Viac informácií o 4life mission nájdete na 4life.upc.uniba.sk.

foto: archív autorky

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.