Úlohou umelcov je pripomenúť ľuďom to, čo sa rozhodli zabudnúť. Talentovaná speváčka Janais sa vo svojej novej piesni Blízko citlivo vžíva do situácie žien, ktoré prežívajú kritické životné obdobie. O prinášaní novej nádeji a potrebe pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú, sa dočítate v našom rozhovore.

image_23 Autor fotografie: Matej Kmeť

Prečo je podľa Tvojho názoru dôležité chrániť ľudský život od počatia? Ako sa Ťa táto téma konkrétne dotýka?

Janais: Dotýka sa ma už len tým, že ja sama som matka a viem, čo znamená mať svoje dieťa bezhranične rád. No aj to sa musí matka vlastne naučiť. 9 mesiacov tehotenstva je presne ten čas zžívania sa s dieťatkom a učenia sa obete a ono to vlastne pokračuje aj po pôrode. Veľa žien, ktoré sa rozhodli pre umelé prerušenie tehotenstva, to časom oľutovali… Keby boli radšej plné hniezda záchrany, veď preto sú tu. V mojom okolí si už 4 rodiny osvojili malé bábätká, jedna rodinka dokonca dvojročné dvojičky so zdravotnými problémami… Je veľa manželských párov, ktoré dokážu dať rovnakú lásku cudziemu dieťaťu, akú by dali tomu vlastnému, keby mohli.

Zažila si vo svojom živote situácie, kedy si reálne okúsila silu modlitby?

Janais: Odkedy sa pred spaním modlíme s vlastnými deťmi, pociťujem pri modlitbe čosi viac. Dojíma ma detská jednoduchosť a priamosť v prosení aj ďakovaní Bohu – to, čo nám dospelým často chýba. Máme s manželom na diaľku adoptované 3 deti a tie moje sa za nich každý večer pomodlia. Prosia, aby sa o nich mal kto postarať, aby mali čo jesť a boli zdravé… Keď myslím na utrpenie vo svete, neviem v noci zaspať; keď to však vložím do Božích rúk, cítim úľavu.

Porozprávaj nám čosi o Tvojej vlastnej rodine…

Janais: Vydala som sa za gitaristu v mojej kapele a spolu máme dve deti, dcéru Nelku a syna Tea. Nelka je už školáčka, hrá na klavír a keď začne Teo na gitaru, tak založíme rodinný hudobný podnik :). Samozrejme žartujem. Ale obaja veľmi pekne cítia hudbu a aj keby z nich nikdy v živote neboli muzikanti, dúfam, že v nich zakoreníme lásku k hudbe a umeniu. Sú veľmi citliví k okoliu, patria k tým deťom, ktoré vedia svoju náklonnosť človeku pekne prejaviť a ja dúfam, že im to vydrží celý život.

image_24 Autor fotografie: Matej Kmeť

Prečo si sa rozhodla zložiť hymnu pre projekt 40 dní za život? Čím Ťa tento projekt oslovil?

Janais: Odkedy som sa stala matkou, vnímam isté veci oveľa citlivejšie ako predtým. Jednou z nich sú úmyselné prerušenia tehotenstva a druhou utrpenie detí vo svete všeobecne. Často rozmýšľam nad tým, ako byť svetu prínosom, ako urobiť niečo dobré nielen pre moju rodinu, ale aj pre iných. Keď som dostala ponuku napísať sprievodnú pieseň kampane 40 dní za život, uvedomila som si, že práve toto je to, čím môžem prispieť ja osobne. Je to možno malá vec, no bolo v mojich silách urobiť to a som veľmi rada, že je pieseň na svete.

Čím si sa inšpirovala pri písaní textu a prečo si sa rozhodla nazvať pieseň práve “Blízko”?

Janais: Snažila som sa najmä vžiť do situácie ženy, ktorá prežíva jedno z najťažších období svojho života. Nevie si predstaviť prijať ďalšie dieťa, nemá na to silu, častokrát ani zázemie a podporu svojho okolia, na druhej strane cíti hlboké prepojenie s dieťaťom, veď je jej súčasťou. Osobne poznám dve ženy, ktoré v mladom veku podstúpili umelé prerušenie tehotenstva práve kvôli tomu, že nemali oporu v partnerovi ani v rodine. Nemali nikoho, kto by im bol nápomocný a nablízku v takomto dôležitom období. Preto som pieseň nazvala Blízko. Aby sme vedeli byť blízko tým, ktorí práve potrebujú našu pomoc a povzbudenie.

Prezradila by si nám, ako prebiehalo nahrávanie piesne?

Janais: Nahrávali sme v prešovskom Recording Studio7 pod vedením známeho producenta Vlada “Randyho” Gnepu. Spolupracujeme s ním už pár rokov, takže atmosféra bola uvoľnená a pritom veľmi tvorivá. Hudobnícky na nej spolupracovali Martin Šenc, Peter Kothaj, Stano Kociov a Pavol Hvišč, všetko moji muzikanti a zároveň priatelia, takže v štúdiu sme spolu strávili naozaj pekný spoločný čas.

Ako sa ti spolupracovalo a spievalo s Petrom Bažíkom?

Janais: Peter je nielen skvelý spevák, ale aj človek, ktorý vás nakazí pozitívnou energiou aj keby ste to práve nechceli :). Skrátka človek, ktorý má rád život, hudbu a všetko to pozitívne potom vysiela ďalej medzi ľudí. Od začiatku sa mu môj hudobný nápad páčil, čo bolo pre mňa veľmi povzbudivé. Lepšieho speváka do duetu som si naozaj nemohla vybrať :).

Kedy sa natáčal videoklip? Čím je pre Teba videoklip výnimočný a ako by mohol byť blízky tehotným ženám v núdzi či rodinám v krízových situáciách?

Janais: Videoklip sa natáčal začiatkom septembra. O kameru, réžiu aj strih sa postaral Jakub Šteinecker, s ktorým sme už v minulosti viackrát spolupracovali. Či je klip výnimočný, nech posúdia diváci; ja len cítim, že dokonale vystihuje atmosféru piesne. Podľa mňa sa pieseň s videom krásne prepájajú a dopĺňajú, mňa samú to spojenie na prvý pohľad dojalo. Prešlo len pár dní od zverejnenia piesne a ja už dostávam správy od žien, ktorým táto pieseň pomáha preniesť sa ťažkým obdobím v živote a je pre nich povzbudením. Nič viac som si nemohla želať.

image_22 Autor fotografie: Ivo Kiapeš

Ďakujeme za rozhovor!

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.