Diskusia ohľadom rozsudku v prípade Roe vs. Wade, ktorým sa v USA zlegalizovali potraty, znovu intenzívne ožila hneď potom, čo sudca Najvyššieho Súdu Anthony Kennedy ohlásil, že koncom júla rezignuje. V Roku 1973 rozsudkok Roe umožnil potraty na požiadanie vo všetkých štádiách tehotenstva vo všetkých 50 štátoch. Vďaka tomuto rozhodnutiu je dnes v USA viac ako jeden millión nenarodených detí ročne potratených. Legalizácia potratov sa rozšírila po celom svete aj vďaka vplyvu Ameriky.

image_171

S prevratnou zmenou sudcu na Najvyššom Súde, ktorá čoskoro nastane, však môže ľudská nespravodlivosť zapríčinená rozhodnutím Roe vs. Wade vidieť už skoro svoj koniec.

Pro-life skupiny, ktoré desaťročia bojovali za životy žien, detí a rodín, volajú na finálne zvrátenie rozhodnutia Roe vs. Wade.

Nezisková organizácia The Susan B. Anthony List (SBA), pomenovaná po jednej z prvých pro-life feministiek v americkej histórii, zverejnila na sociálnej sieti citát viceprezidenta Mika Penca: „Neviem sa dočkať dňa, keď bude Roe vs. Wade poslaný na smetisko dejín“ a dodala: „Vyzerá to, že sa to môže stať viac skôr než neskôr.“

SBA pokračovala, naznačujúc, že rozhodnutie Roe vs. Wade bolo už od začiatku vo svojej podstate protiústavné. „Je čas, kedy by mal Najvyšší Súd rázne odvolať tragické rozhodnutie v prípade Roe vs. Wade. Pretože naša ústava existuje, aby ochraňovala všetkých Američanov, narodených a nenarodených.“

Prezidentka organizácie Students for Life Kristin Hawkinsová vyzvala pro-liferov, aby boli pripravení podniknúť pokojné aktivity, aby sa ukončila nespravodlivosť v krajine. „Toto nie je len cvičenie: Kennedy rezignuje. Máme šancu zvrátiť rozhodnutie Roe aj Doe. Môžme skoncovať s potratmi ešte počas nášho života. Pripravte sa, pro-life generácia, prichádza veľa práce. Voľby v roku 2018 budú kľúčové.“

Organizácia Life Action uviedla, že realita zvrátenia Roe v tomto období je šanca, ktorú si nesmieme nechať ujsť. „Máme príležitosť, ktorá sa vyskytne iba raz za život generácie, aby sme zvrátili Roe vs. Wade a legálne zabezpečili to najzákladnejšie právo na život pre nenarodené deti. Roe vs. Wade bolo nespravodlivé rozhodnutie, ktoré hlboko zranilo našu krajinu a zabilo viac ako 60 miliónov nenarodených detí.“

The Charlotte Lozier Institute, pomenovaný po jednej z prvých lekárok-žien v Amerike (ktorá bola pro-life), pripomenul ľuďom, že experti Najvyššieho Súdu súhlasia, že Roe je rovnaký kaliber rozhodnutia, ako Dred Scott (pozn.prekl: Súdny spor otroka, ktorý sa súdil so svojim majiteľom. Ústavný Súd rozhodol, že Afro-Američania nie sú a nikdy nebudú rovnou rasou s bielymi ľuďmi. Týmto rozhodnutím prakticky Ústavný súd zlegalizoval otroctvo v USA.)

Je čas poslať Roe na smetisko dejín a nahradiť ho úctou k životu a súcitom so všetkými žijúcimi ľudskými bytosťami.

Zdroj: Liveaction.org, preklad: Viktória Dandarová

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.