So Sue Thayer, ktorá vyše 17 rokov pracovala ako riaditeľka kliniky Spoločnosti pre plánované rodičovstvo (angl. Planned Parenthood - PP), sme sa porozprávali aj o jej skúsenostiach s týmto pro-potratovým gigantom. Nezabudnite si poznačiť do kalendára 22. september, kedy budete mať možnosť stretnúť sa s touto dámou naživo počas Národného pochodu za život v Bratislave!

image_199

Koľko potratov sa robilo na Vašej klinike?

Sue Thayer: Na klinike v Storm Lake v štáte Iowa, kde som pracovala, sa začali vykonávať potraty pomocou webkamery asi týždeň potom, čo ma prepustili. V celom štáte sme mali v rámci PP spolu 17 kliník. Vo väčšine z nich sa robili chirurgické potraty aj potraty cez webkamery. Počas môjho vyše 17-ročného pôsobenia sme mali v Iowe len jednu lekárku-potratárku, ktorá cestovala z jednej kliniky na druhú po celom štáte. Časom nabrala skúsenosti, zvykla si aj na neskoršie potraty, a napokon vykonávala potraty aj v druhom trimestri tehotenstva (od 13. do 28. týždňa života dieťaťa).

Na klinikách PP v Iowe sa teda potraty vykonávali takmer každý deň. Potraty cez webkameru odštartovali najmä kvôli vysokým výdavkom spojených s chirurgickými potratmi. Tie si vyžadovali neustále cestovanie v zlom počasí. Problémom bol aj vysoký počet objednaných pacientiek, ktoré však na potrat napokon neprišli.

Potrat cez webkameru stojí rovnako ako chirurgický potrat, no nepredstavuje pre spoločnosť takmer žiadne vedľajšie výdavky. Lekár-potratár totiž za pacientkou necestuje, ale “vyšetruje” ju a nariadi potrat z pohodlia vlastnej kancelárie. Pre PP je potrat cez webkameru veľmi výnosný biznis.

Poznámka: Potraty prostredníctvom webkamery pôvodne vznikli vo vidieckych oblastiach štátu Iowa v USA. Vykonávajú sa bez prítomnosti lekára či iného lekárskeho personálu. Laici s nemedicínskym vzdelaním žene vykonajú invazívnu procedúru s názvom transvaginálny ultrazvuk (realizuje sa cez pošvu) a výsledky pošlú cez internet lekárovi - potratárovi. Ten situáciu sleduje prostredníctvom webkamery. Po zhodnotení výsledkov potratár klikne na špeciálny ovládač, vďaka ktorému sa otvorí pred ženou skrinka obsahujúca 2 potratové tabletky RU-486. Žena zapije prvú tabletku obsahujúcu mifepriston priamo pred lekárom na kamere. Mifepriston spôsobí smrť dieťaťa priamo v maternici. Ďalšiu tabletu, misoprostol, užije žena po 24 - 48 hodinách orálne alebo vaginálne. Misoprostol spôsobí kontrakcie a silné krvácanie, ktoré vypudí mŕtve dieťa z maternice. Žena môže dieťa potratiť kedykoľvek a kdekoľvek. Celý proces je zvyčajne veľmi bolestivý a má množstvo nežiaducich účinkov.

image_200

Koľko stál jeden potrat?

Sue Thayer: Najnižšia cena za potrat bola 450 dolárov. Cena však stúpala priamoúmerne s vekom dieťaťa. Ženy sme povzbudzovali, aby sa pre potrat rozhodli čím skôr, pretože by to vo vyššom štádiu bolo oveľa drahšie. Okrem toho sme klientkám ponúkali aj rôzne kreatívne spôsoby platby za potrat, napríklad nové kreditné karty.

Ako zamestnanci PP sme zas boli dôrazne nabádaní k tomu, aby sme venovali časť peňazí z každej výplaty do tzv. The Justice Fund (fond spravodlivosti). Ten ponúkal ženám štipendium na zafinancovanie potratu. Na potrat pritom chodili nielen mladučké tínedžerky a slobodné študentky vysokých škôl, ale aj mnoho vydatých žien okolo 30 rokov či žien po štyridsiatke.

A čo matky v ohrození života či počaté deti s vážnymi zdravotnými problémami?

Sue Thayer: Počas môjho pôsobenia na klinike sme nemali ani jeden prípad pacientky, ktorá by potrebovala ísť na potrat kvôli zdravotným komplikáciám. Takéto prípady sú mimoriadne zriedkavé. Prevažná väčšina potratov sa vykonáva kvôli pohodliu – matke by dieťa jednoducho nepasovalo do života.

Zažili ste na klinike ženy trpiace postpotratovým syndrómom? Ako ste riešili takéto situácie?

Sue Thayer: Ženy sme po potrate pravidelne stretávali na ich kontrolnom vyšetrení, ktoré sa odohralo vždy nejaký čas po zákroku. Jedna z otázok, ktorú sme s nimi rozoberali, bola: “ako sa cítite?” Bez ohľadu na odpoveď danej ženy sme však vyšetrenie ukončili a so ženou sa rozlúčili. Nikdy sme neponúkali žiadne dodatočné poradenstvo ani akékoľvek informácie o rôznych formách pomoci. Mali sme zadané veľmi prísne normy productivity a nemali sme čas riešiť situáciu rozrušenej, ubolenej či psychicky zničenej ženy. Stále žijem v Storm Lake, a tak často stretávam ženy, ktoré šli na potrat, no svoje rozhodnutie následne trpko oľutovali. Ženy po potrate nesmierne trpia.

Aké komplikácie ste počas Vášho pôsobenia na klinike zažili?

Sue Thayer: Najťažší prípad, ktorý sme mali, bola jedna žena, ktorej sme zavádzali vnútromaternicové teliesko. Nanešťastie došlo k perforácii (prederaveniu) maternice a ženu museli okamžite operovať. Prežila. Spomínam si aj na prípad ženy, ktorá prišla na tehotenský test, no odtiekla jej z ničoho nič plodová voda a začal sa pôrod. Nový zamestnanec vtedy okamžite zavolal sanitku. To je však v PP vo väčšine prípadov takmer zakázané, pretože to nezanecháva dobrý dojem na vonkajších pozorovateľov.

image_201

Poskytovali ste na klinike v Storm Lake aj mamografie, prenatálne vyšetrenia a iné služby pre ženy?

Sue Thayer: Žiadna z kliník Spoločnosti pre plánované rodičovstvo nikdy reálne nevykonala mamografické vyšetrenie. Prenatálna starostlivosť u nás pozostávala z odporúčania brať vitamíny a menšej brožúrky týkajúcej sa prenatálneho zdravia.

Často cestujete, aby ste sa so svetom podelili o svoje svedectvo. Koľko krajín ste už navštívili?

Sue Thayer: Snažím sa ísť všade, kam ma zavolajú. Precestovala som celé Spojené štáty a už teraz sa veľmi teším na moju tretiu návštevu Európy! Nie som si istá, koľko ľudí počulo moje svedectvo, ale ak zarátam aj rádio, tak je ich veľmi, veľmi veľa. Vždy sa rada podelím o svoj príbeh a na veľkosti skupiny mi nezáleží. Boh vykonal v mojom živote veľmi veľa a každé jedno stretnutie, ktoré zažívam, je jedinečné. Nie je možné zhrnúť všetky zázraky do jednej odpovede.

Už teraz sa na Vás tešíme!

Sue Thayer: Je mi veľkou cťou prísť na Národný pochod za život a stretnúť sa s vami. Už teraz sa modlím, aby som nášho Pána dobre reprezentovala aj na Slovensku. Želám si, aby cezo mňa vlial nádej a priniesol povzbudenie všetkým, ktorí ho hľadajú. Spoločne zažijeme zmenu zmýšľania ľudí a zachránime mnohé životy!

Ďakujeme za rozhovor!
Zhovárala sa: Martina Bednáriková

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.