Medzinárodný koordinátor kampane 40 Days for Life Robert Colquhoun je veľmi aktívny bojovník za práva nenarodených. Práve dnes, v prvý deň konania prvej slovenskej kampane, nás tento výnimočný človek prišiel navštíviť do Bratislavy, aby nás podporil svojou prítomnosťou a obohatil svojimi skúsenosťami. O jeho dojmoch a zážitkoch z prvej kampane 40 Days for Life v Británii si môžete prečítať v prvej časti nášho rozhovoru.

image_25

Mohol by si nám povedať o Tvojej vlastnej skúsenosti s prvou kampaňou v Spojenom kráľovstve? Aké boli Tvoje pocity?

Robert Colquhoun: Naša prvá kampaň dopadla skvele. Myslel som si, že to bude prepadák a nikto sa jej nezúčastní. Našťastie som sa mýlil a dokopy prišlo okolo tisíc ľudí; spoločne sme sa modlili približne päťsto hodín. Vďaka našej modlitbe šesť žien zmenilo svoje rozhodnutie podstúpiť interrupciu priamo pred našimi očami! Mali sme úvodný večierok, na ktorom sa objavilo vyše sto hlavne mladých ľudí a veľmi veľa z nich prišlo na takúto akciu prvýkrát. Bola to skúsenosť nesmierneho šťastia, radosti a rastúceho sebavedomia kresťanov v našej krajine. Blízko nášho modlitebného miesta boli študentské internáty, aj v nich sa veľa modlilo. Až počas našej prvej kampane som si uvedomil, akú silu má spoločenstvo kresťanov. Samozreme, boli aj ľudia, ktorí s nami nesúhlasili; na ulici na nás viacerí z nich pokrikovali a dokonca zorganizovali aj protest, avšak pre mňa a mnohých iných zapojených ľudí bola prvá skúsenosť s projektom veľmi silná a nezabudnuteľná.

Ako sa Ti podarilo zapojiť ľudí a spropagovať prvú kampaň?

Robert Colquhoun: V roku 2010 navštívil Spojené kráľovstvo pápež Benedikt XVI. Bolo to len pár dní predtým, ako sa začala naša kampaň. V blízkosti centra Londýna sme rozdali vyše 10 000 plagátov. Mali sme dve verejné akcie, ktoré súviseli so začiatkom našej kampane a taktiež sme oslovili všetky kostoly v Londýne. Mali sme hlavný tím šiestich ľudí, ktorí všetko organizovali a ľudí z celej krajiny, ktorí sa chodili modliť priamo pred kliniku. Veľmi veľa ľudí je za život, ale bojí sa to verejne vyjadriť. My sme im umožnili vyjadriť svoj názor legálne, no hlavne v tichosti, pokoji a modlitbe. Kampaň potrebovala neustálu propagáciu, pretože bez nej by nebola úplná. Najviac nám pomohla reklama v kostoloch, bola to najúčinnejšia cesta.

Mali ste aj nejaké ťažkosti? Aké pozitívne momenty vás počas kampane oslovili?

Robert Colquhoun: Samozrejme, zažili sme aj veľa výziev. Pravidelne po nás pokrikovali ľudia, náhodní okoloidúci. Niektorí sa sťažovali na polícii, ktorá nás prišla kontrolovať. Niektorí študenti dokonca vyliali na modliacich sa kýble vody. Potratári boli často agresívni a veľmi nepríjemní. V médiách sa z nás vysmievali a kampaň skresľovali, ale nikto z týchto zlomyseľných ľudí nenarušil modlitby dobrovoľníkov, výsledkom ktorých boli zachránené životy. Skupiny, ktoré bojujú za právo žien ísť na potrat, písali proti nám rôzne nevhodné články a taktiež zorganizovali protest. Ukradli nám tabuľky, cyklisti okolo dobrovoľníkov šialene jazdili a niektorí chodci do nich hádzali konský hnoj či vajíčka. Žiaden z týchto problémov nás však neodradil pokračovať v kampani.

Koniec koncov, pozitívne momenty určite prevážili tie negatívne. Dennodenne sme sa stávali svedkami toho, ako ženy menili svoj názor na potrat. Náhodní okoloidúci nám odkrývali svoje vnútro; policajtky, ktoré podstúpili umelú interupciu, sa nám s plačom zverili o tejto ich skúsenosti. Mladí ľudia, ktorí sa zúčastnili projektu, si svoju vieru ešte viac upevnili, vyrástli z nich noví lídri, kňazi sa nebáli svedčiť o živote a začali kázať na tieto témy. Rôzne náboženstvá a denominácie sa spojili, spolupracovali spolu, pretože mali spoločný cieľ − záchranu životov. Dokonca aj niektoré médiá o nás informovali pravdivo a veľmi pekne. Pomohli sme rodinám, ktoré boli zranené z predchádzajúcej interupcie, s inými ľuďmi sme sa osobne pozhovárali a poradili sme im, čo ďalej. Viacerých, ktorí sa do kampane zapojili, kampaň osobne zmenila a posunula dopredu.

image_27

Aké výhody majú dobrovoľníci, ktorí sa kampane zúčastnia?

Robert Colquhoun: Veľa ľudí hovorí, že počas kampane vnímajú nezvyčajný duchovný rast. Niektorí musia kvôli modlitbe na verejnosti vystúpiť zo svojej zóny komfortu, ale zatiaľ to nik z nich neľutoval; vždy to ľudí zmenilo a stali sa sebavedomejšími, menej ustráchanými a prestali dbať na to, čo si ostatní myslia. A to najdôležitejšie, pretože ich to posunulo bližšie k Bohu. Niektorí stretli svojich budúcich životných partnerov, iní si našli dobrých priateľov. Pre niektorých dobrovoľníkov boli poznatky týkajúce sa ochrany života, ktoré nadobudli počas kampane, prospešné aj v ich osobných životoch. Cez obetu, službu či osobné svedectvo totiž bojujeme za tých najmenších, nachádzajúcich sa v brušku, ktorí sa nemôžu vyjadriť a nemajú žiadne práva.

Prečo je dôležité postaviť sa a začať sa modliť pred miestom, kde sa vykonávajú potraty? Prečo by sme sa takej kampane vôbec mali zúčastniť?

Robert Colquhoun: Nemocnice či potratové kliniky sú miesta, kde sa denne vykonávajú interrupcie. Modlitbou tam posielame odkaz plný lásky, ktorý azda pomôže ženám rozhodnúť sa pre život nenarodeného dieťatka. Mení sa i svedomie ľudí; zažívame obrátenia pracovníkov na potratových klinikách, žien, ktoré chceli ísť na potrat, verejnosti… Modlitbami pred klinikou posielame jasný odkaz nespravodlivosti, ktorá je tam vykonávaná. Ako kresťania sme povolaní byť záchranou a hlasom pre tých, ktorí sa ešte nemôžu vyjadriť. Verejné svedectvo je extrémne silné a vedie k zmene názorov a sŕdc. Pred nemocnicou sme navyše podporou pre lekárov, ktorí nesúhlasia s potratmi a bojujú za záchranu životov.

Čo by si odkázal ľuďom na Slovensku? Zdieľaj s nami slová podpory, prosím.

Robert Colquhoun: Moja skúsenosť je taká, že kampane, ktoré dôkladne nasledujú základný model 40 Days for Life, získajú najväčšie duchovné požehnanie. Nebojte sa a choďte do toho! Božia milosť je nekonečná. Predstavte si ženu v núdzi, ktorú práve túto jeseň môžete osloviť a pomôcť jej. Predstavte si zachránený detský život, ktorému ste s Božou pomocou a odvahou matky pomohli. Buďte odvážni v prosbách a dôverujte Bohu. Spolupracujte s Bohom a ostaňte v stave milosti. Nebojte sa a hovorte o projekte ďalším ľuďom! Buďte svedkami, dôverujte sile modlitby a Bohu. S Ním a v Ňom je možné úplne všetko! Slovensko je skvelá krajina a práve vy môžete stáť za zázrakmi a výnimočnými situáciami, ktoré sa prostredníctvom kampane stanú.

image_29

Pokračovanie v druhej časti.

Ďakujeme za rozhovor!

Preklad: Patrícia Schwarzová

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.