Hovorí sa, že viera nás učí žiť a život nás učí veriť. Príbeh medzinárodného koordinátora 40 Days for Life Roberta Colquhouna je toho dôkazom. O odvahe a vnútornej sile tohto výnimočného človeka si môžete prečítať v druhej časti nášho rozhovoru.

image_35

Ako si sa stal pro-life aktivistom?

Robert Colquhoun: V roku 2004 som počas môjho posledného roka štúdia vstúpil do katolíckej cirkvi. V tom istom čase ma veľmi zaujala pro-life prednáška od Lorda Altona, ktorá upevnila moje názory v tomto smere. Po skončení štúdia som v Bruseli začal pracovať pre Svetovú alianciu mladeže a zároveň som sa rozhodol pre kňazský seminár. No až neskôr som si uvedomil, že Boh mal pre mňa iné plány. Odišiel som do Kanady, kde som strávil rok ako misionár pracujúci s mladými. Keď som sa vrátil späť do Veľkej Británie, začal som prednášať na tému čistoty a pracovať pre rôzne združenia oponujúce eutanázii. Od roku 2012 pracujem na plný úväzok v projekte 40 dní za život. Život s vierou je vzrušujúci a nepredvítateľný.

Ako si sa dostal k práci pre 40 dní za život?

Robert Colquhoun: Od roku 2010 do roku 2012 som v Londýne koordinoval kampane 40 dní za život. Naša snaha začala prinášať ovocie; myšlienka kampane sa šírila po celej krajine a inšpirovala čoraz viac ľudí. Po vyše 3000 hodinách neustálych modlitieb bola dokonca zrušená potratová klinika v centre Londýna. Postupne sa o kampaň začali zaujímať aj za hranicami našej krajiny, tak som od októbra 2012 prijal ponuku stat sa medzinárodným koordinátorom projektu. Je to veľké dobrodružstvo, za tri roky som precestoval vyše pätnásť krajín.

Čo ťa motivovalo prinesť 40 dní za život do Londýna?

Robert Colquhoun: Po veľmi silnej osobnej skúsenosti počas modlitbovej vigílie v Ottawe, kde som zažil silu modlitby, som pocítil, že Boh chce, aby som začal miestnu kampaň aj v mojej krajine. Po pozretí viacerých videí na YouTube v lete 2010 som sa pustil do vedenia prvej kampane 40 dní za život v Londýne a od toho momentu som sa nikdy nepozrel späť. Vo Veľkej Británii ľudia nie sú zvyknutí chodiť do kostola, no vždy sú tu vždy možnosti zapojiť sa do pro-life projektov.

image_32

V čom spočíva úspech 40 dní za život v Európe, resp. vo Veľkej Británii?

Robert Colquhoun: Nepovedal by som, že 40 dní za život je čisto americká kampaň. Je to skrátka jednoduchý a efektívny model, ktorý môže byť použitý takmer všade na svete. Niektorí možno súhlasia s tým, že je vhodnejšia pre americké publikum, pretože potratové kliniky sú v USA veľmi rozšírené a vzťahujú sa na ne radikálne zákony. Čo však robí 40 dní za život naozaj úspešným projektom je spoločenstvo ľudí a neustála modlitba, teda obrátenie sa na Boha v duchu vnútorného uzdravenia a pokánia. Svätý Augustín hovorí, že by sme sa mali modliť tak, akoby všetko záviselo na Bohu a pracovať tak, akoby všetko záviselo od nás.

40 dní uspelo vo Veľkej Británii najmä preto, že sme schopní osloviť ženy rozhodnuté ísť na potrat a ponúknuť im nádej a pomoc. Nesúdime ľudí ani ich nezatracujeme, ale snažíme sa im priblížiť a ukázať, že s Božou pomocou dokážu zvládnuť všetko. 40 dní za život funguje na báze dobrovoľníctva a modlitby priamo na mieste, kde sa vykonávajú potraty. Našou misiou je zachrániť životy, inšpirovať a motivovať ľudí, dotknúť sa ich duší… 40 dní za život je project založený na modeli, v ktorom sa môže každý jeden človek zapojiť do záchrany životov. A práve takto sme schopní robiť výnimočné veci.

Veľká Británia je veľmi sekularizovaná krajina, kde je vykonávané obrovské množstvo potratov. Oproti tomu stojí veľmi nízke číslo kresťanov, ktoré je však schopné konať dobro, vďaka ktorému sa stávame svedkami stoviek záchranených životov. Tisíce ľudí sa s nami podelilo o svoje príbehy, pretože sme boli ochotní ich vypočuť. Hoci sú potraty svetovým problémom, bojovať za život treba práve tam, kde sa nachádzame.

image_30

Ďakujeme za rozhovor!

Preklad: Patrícia Schwarzová

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.