image_268

Žalobkyňa v svetoznámom prípade Roe v. Wade, ktorý v roku 1973 v každom štáte USA zrušil pro-life zákony a legalizoval potraty, bola “Jane Roe”, vlastným menom Norma McCorvey. Aj keď bola pôvodne ikonou obhajcov potratov, v roku 1995 sa obrátila na pro-life stranu. McCorvey zostala aktívna v pro-life hnutí až do svojej smrti 8. februára 2017.

image_269 Táto neuveriteľná fotografia zachytáva Normu McCorvey alias „Jane Roe“ z prípadu Roe v. Wade, ktorú po jej obrátení pokrstil pro-life líder Flip Benham. Norma sa nielen obrátila na pro-life stranu, ale zasvätila celý svoj ďalší život zrušeniu rozhodnutia Najvyššieho súdu v prípade Roe v. Wade, ktorý nesie jej meno. Jej príbeh je úžasným svedectvom o ohromnej sile lásky, ktorá zvíťazí nad akýmkoľvek odporom. Musíme sa naďalej modliť za ľudí na druhej strane, aby spoznali dôstojnosť a dar, ktorým život je, a postavili sa na stranu lásky.

Začiatkom 70. rokov bola Norma McCorvey tehotná a snažila sa nájsť ilegálneho potratára. Keďže sa jej to nepodarilo, išla k právnikovi, aby pre svoje počaté dieťa zariadila adopciu. Právnik sa však poznal s advokátkou a pro-potratovou aktivistkou Sarah Weddingtonovou. Tento právnik vedel, že Weddingtonová hľadá žalobcu, ktorý by napadol pro-life zákony na Najvyššom súde, a McCorveyovej prípad jej postúpil. Keď sa McCorvey v roku 1971 stretla s Weddingtonovou, potrat bol legálny iba v niekoľkých štátoch USA. Weddingtonová to chcela zmeniť a použila pritom McCorvey, aby sa Roe v. Wade stal realitou tak, ako ho poznáme dnes.

Podvedená potratovým priemyslom

Sarah Weddingtonová a ďalšia právnička menom Linda Coffee sa s Normou McCorvey stretli v pizzerii v Texase. McCorvey si myslela, že jej Weddingtonová zariadi nelegálny potrat. Namiesto toho ju však nahovorila, aby podpísala vyhlásenie pod pseudonymom “Jane Roe”. Toto vyhlásenie sa neskôr stalo “stavebným kameňom” prípadu Roe v. Wade. McCorvey neskôr uviedla, že právničky len “hľadali niekoho - kohokoľvek, koho by využili na podporu svojej vlastnej agendy. A ja som sa ochotne nechala podviesť.” (1)

McCorvey vo vyhlásení uviedla, že bola znásilnená. Toto tvrdenie vyvolalo sympatie verejnosti, keďže právničky jej príbeh pretlačili do médií, ale McCorvey sa po rokoch priznala, že to bola lož.

Norma McCorvey nikdy nechcela byť žalobcom v prípade Roe v. Wade; jednoducho chcela, aby jej niekto pomohol ísť na ilegálny potrat. A Weddingtonová vedela, kam môže Norma na taký potrat ísť, pretože bola na takom potrate pred niekoľkými rokmi sama. Ale kvôli Roe v. Wade potrebovala, aby Norma McCorvey zostala tehotná - preto jej žiaden ilegálny potrat nevybavila.

Norma McCorvey sa neskôr priznala:

Aj keď som bola emočne zneužívaným dieťaťom a sexuálne zneužívanou tínedžerkou, myslím si, že najhoršie zneužitie, aké som kedy zažila, bolo spôsobené súdnym systémom. Spätne si uvedomujem, že som bola vykorisťovaná dvoma advokátkami, ktoré sa zaoberali len svojimi záujmami. A čo je ešte horšie, súdy ma zneužili na ospravedlnenie legalizácie ukončenia životov viac než 35 miliónov amerických bábätiek [číslo platné v čase jej vyhlásenia v roku 2000] - a to všetko bez toho, aby sa zaoberali mojimi skutočnými okolnosťami a reálnym vplyvom potratov na ženy. Aj keď rozumovo chápem, že som bola vykorisťovaná, zodpovednosť, ktorú cítim za túto tragédiu, je obrovská. (2)

Dokonca aj niektorí pro-potratoví aktivisti uznali, že Weddington a Coffee Normu zneužili. V roku 1995 nazvala pro-choice spisovateľka Debbie Nathan Normu McCorvey “obetným baránkom voľby - azda nevyhnutná, no aj napriek tomu obeť.” (3)

Norma bola našťastie ušetrená traumy z potratu. Jej dieťa - dcéra - sa narodila, kým bol prípad ešte len v stave riešenia. McCorvey ju umiestnila na adopciu.

Odhodená potratovým priemyslom

Po úvodnom stretnutí s Weddingtonovou a Coffee už právničky McCorveyovú nepotrebovali. Norma sa o rozhodnutí Roe v. Wade dozvedela prostredníctvom novín. Keď zistila, že je zodpovedná za zlegalizovanie potratov, cítila ohromnú vinu. V roku 2003, roky po obrátení, popisuje svoj pokus o samovraždu vo vlastnom dome po prečítaní tejto správy:

V tú noc som sedela v jedálni a znova a znova si čítala novinový článok. Iba som pila a pila - a premýšľala. Bolo mi smutno, že moje meno, aj keď išlo len o pseudonym, bude vždy spojené so smrťou detí.

McCorvey si začala holiacim strojčekom rezať zápästia.

Nefungovalo to, a tak som šla von a kúpila si toľko liekov, koľko som len mohla. Všetky tabletky som užila a zapila Johnnym Walkerom (pozn. značka whiskey). Myslela som si, že umriem a už nikdy nebudem musieť hovoriť so Sarah Weddingtonovou alebo Lindou Coffeeovou. Ale Boží plán pre mňa bol iný. (4)

McCorvey si neskôr uvedomila, že jej vlastná smrť by bola len ďalšou tragédiou. O niekoľko rokov neskôr pochopila, že samovražda nie je odpoveďou na nič.

Vstup do potratového priemyslu

Skôr, než si Norma uvedomila, čo smrť a potraty skutočne spôsobujú ženám a ich deťom, snažila sa zapojiť do pro-potratového hnutia. Ale aj tam ju jej úloha pri legalizácii potratov trápila. Raz sa na pochode zhovárala s jednou mladou ženou. Žena jej povedala:

“Myslím si, že je to super, čo ste urobili; ako ste mi umožnili mať potraty.” “Potraty?” povedala som šokovane. “Koľko si ich mala?” “Neviem presne. Asi 5 alebo 6.” Zhrozila som sa. Dievča si to všimlo, ale nemohla som inak. Nesnažila som sa byť krutá, len som jednoducho aj vtedy vedela, že potrat nie je ako strihanie vlasov. “Ako je možné, že si ich mala toľko? Nepoučila si sa po prvom raze?” Pochopím ženu, ktorá urobila chybu. Dokonca chápem, keď žena urobí tú istú chybu dvakrát. Ale pol tucta ráz? Je mi ľúto, ale na to som nemala trpezlivosť. Musela som sa od nej dostať preč. Už som tam nemohla len tak stáť a hovoriť s ňou. (5)

image_270 Norma McCorvey alias Jane Roe z prípadu Roe v. Wade na pochode za život v Dallase.

McCorvey pracovala v niekoľkých potratových klinikách. Potom, čo začala pracovať v potratovom priemysle, začala veľa piť. Niektoré veci, ktoré videla v potratových klinikách, ju desili. Jedno zo zariadení popísala takto:

Začala som pracovať na klinike “A to Z” v januári 1995. Vyzeralo to tam, akoby sa každú chvíľu mala udiať zdravotná katastrofa. Svietidlá trčali zo stropu; padajúca omietka poprášila každého, kto kráčal okolo. Neustále sme bojovali a prehrávali bitku s kolóniou potkanov. Každé ráno sme na klinike nachádzali potkaní trus. Drezy boli upchaté - nezabúdajte, boli sme v povestnej lekárskej klinike - a zvyšky krvi farbili steny.

Izba, v ktorej sme skladovali zvyšky potratených detí, bola obzvlášť ohavná. Nikto tam nechcel pracovať - a už vôbec nie ju upratovať, a keďže do nej pacienti nemali prístup, vyzerala zničene. Keď sa dieťa nezmestilo do kade (pozn. potratové kliniky skladujú zvyšky potratených detí vo väčších kadiach), bolo to zlé; jednoducho teda zostalo ležať v miestnosti. Po spočítaní všetkých častí tela boli na sebe ostatné deti naložené ako na hromade. Miestnosť príšerne smrdela. Podlaha kliniky bola znečistená, pokrytá starým, zlatohnedým kobercom z hrubej vlny. Aspoň si myslím, že bol zlatohnedý - nikto to presne nevedel, pretože koberec nebol dlho vyčistený. (6)

Pochybnosti o potratovom priemysle

McCorveyovú trápili aj spôsoby, akými sa pracovníci kliniky snažili skryť pravdu pred ženami - presne tak, ako bola celá pravda ukrytá počas Roe v. Wade pred ňou. Raz napísala, že sa dostala do problémov kvôli tomu, že pacientke povedala pravdu o potrate. Žena zaváhala pri podpísaní formuláru súhlasu. McCorvey si spomína:

Od začiatku som si začala robiť nepriateľov. Myslela som si, že by ženy mali mať aspoň jednu šancu na to, aby pochopili, čo robia. Spomínam si najmä na jedno popoludnie. Žena prišla k stolu a povedala: “Som tak strašne nervózna, že nedokážem vyplniť tento formulár.”

Pacientka za ňou praskla bublinu zo žuvačky a povedala: “Nerob si s tým starosti. Je to ako dať si vytiahnuť zub.”

“Prosím?” zarazila som sa. Potom som žene, ktorá hovorila ako prvá, povedala: “Zlatko, si si istá, že to chceš urobiť? Uvedomuješ si, kde si? Nie je to ako navštíviť zubára. Toto je potratová klinika. Ak sa sem vrátiš, odstránia tvoje dieťa.”

Jeden zo zamestnancov kliniky, ktorý sedel za mnou, si nahlas odkašľal a potom povedal: “Norma. Norma.” Ja som však hovorila ďalej.

“Norma!”

Nenechala som sa zastaviť. Práve som len začala. “Nevysvetlil ti niekto, čo sa stane?” Spýtala som sa klientky.

“Nie, vlastne nie.”

Nebola som prekvapená. “Dovoľ mi niečo ti vysvetliť, drahá.” Vzala som ju von, ignorujúc výkriky znechutenia za mnou a krok za krokom som jej vysvetlila, ako prebieha potrat.

Jej dievčenská tvár bola tak biela, až som si myslela, že omdlie. Bola zdesená.

“Si si istá, že vieš, čo robíš?” opýtala som sa. “Si tak mladá a roztomilá. Nechcem, aby ťa to bolelo.”

Dievča pokrútila hlavou. Nikdy na moju otázku neodpovedala. Len sa odvrátila od kliniky a už nikdy sa nevrátila. (7)

Aj v iných prípadoch McCorvey odmietla spolupracovať:

Nie vždy som spolupracovala. Napríklad Connie [iná pracovníčka] a ja sme odmietli znovu poskladať a skontrolovať časti tela detí po potratoch v treťom trimestri tehotenstva. Už to bolo dosť zlé, keď som musela uzatvárať sáčky, v ktorých sa nachádzali. V žiadnom prípade som sa k týmto telám nedokázala chovať ako ku skladačkám.

“Norma, Norma,” povedal mi raz Arnie [potratár]. “Ukážem ti, kam sa dávajú tkanivá.”

V tom čase som už nebola nováčikom na potratových klinikách. Nemala som však v úmysle manipulovať s telami detí. “Prepáč, Arnie,” povedala som, “to nerobím. Vyčistím podlahy. Dohodnem termíny vyšetrení. Nežiadaj ma však o manipuláciu s tkanivom.”(8)

McCorvey tiež vykonávala lekárske zákroky, na ktoré nebola školená:

Keď bola pacientka pripravená na zákrok, nasadili sme jej asi 40% oxidu dusného. Hoci som nedostala žiadne lekárske školenie, túto úlohu som bežne vykonávala (ako aj mnohé iné lekárske úkony, napríklad odber krvi). Väčšina potratárov nechce minúť peniaze na zaplatenie špecialistu. (9)

Potratár bol rozhodnutý čo najviac zarobiť:

Občas som sa cítila lekárom skutočne okradnutá. Keďže som plánovala termíny potratov, vedela som, koľko za každý z nich zarába. Svoje zisky však zvyšoval tým, že za šesť dolárov za hodinu najímal neškolený personál, ako som bola aj ja. (10)

Kým sa diali tieto udalosti, pro-life organizácia zakúpila budovu vedľa potratovej kliniky, v ktorej Norma pracovala. Spolu s ostatnými pracovníkmi bola veľmi rozrušená, keď zistila, že ich novými susedmi budú pro-liferi.

Odchod z potratového priemyslu

McCorvey spočiatku s pro-lifermi bojovala. Niektorí z nich k nej však prejavili súcit. Stala sa priateľkou jednej pro-liferky a jej sedemročnej dcéry Emily. Emilina milota voči Norme a jej nevinnosť napokon obmäkčili Normino srdce.

Potom Norma zistila, že Emily bola takmer potratená. Jej matka uvažovala nad potratom, keď s ňou bola tehotná. To malo na Normu hlboký vplyv. Hovorí: “Potrat už pre mňa viac nebol abstraktným právom. Teraz mal tvár dievčatka menom Emily.” (11)

image_271 Norma McCorvey alias Jane Roe z prípadu Roe v. Wade.

Krátko nato McCorvey prijala ponuku Emily a jej matky ísť do ich kostola. Zažila náboženskú konverziu a nakoniec prijala pravdu, ktorú už na určitej úrovni vedela: potraty ubližujú ženám a zabíjajú ich bábätká.

McCorvey dala na potratovej klinike výpoveď. Neskôr o svojej práci povedala:

Keď pracujete na potratovej klinike, ste vinní - a viete to. Na styk s verejnosťou utráca pro-potratové hnutie milióny. Ešte však nevymysleli dostatočne silnú rétoriku, aby oslepili pracovníkov na klinikách. Tých pred pravdou neukryjete. Na klinike vidíte časti tela detí, počujete výkriky žien a nemôžete klamať samých seba - nie bez vonkajšieho zásahu.

Preto sú na potratových klinikách také populárne drogy, alkohol a hrubé vtipy. Keby sme zostali triezvi a nesmiali sa na sebe, začali by sme o sebe uvažovať ako o odporných príšerách, ktoré lovia malé deti. (12)

Až do svojej smrti vystupovala McCorvey proti potratom a prípadu, ktorý nesie jej meno - Roe v. Wade. V článku z Chicago Tribune z roku 2003 uviedla:

Bol to môj prípad, ktorý viedol k legalizácii potratov, ale 22. január (výročie legalizácie potratov v USA) pre mňa nie je oslavou. Svoj bývalý postoj k potratom som zavrhla a myslím si, že Roe v. Wade by mal byť zrušený. Pracovala som na štyroch potratových klinikách a na vlastnej koži som videla, čo potraty spôsobujú ženám. Aj keď som nikdy nebola na potrate - svoje dieťa som donosila a odovzdala na adopciu - potrat bolo slnko, okolo ktorého sa točil môj život. Teraz som 100% oddaná Ježišovi a 100% za život. Bez výnimky. Bez kompromisov. (13)

Neskôr po svojom obrátení Norma zanechala aj svoj lesbický vzťah s partnerkou Connie Gonzalez, ktorý trval viac ako 30 rokov. Norma verejne uviedla, že už viac nie je lesbou.

Poznámka: Až do svojej smrti 18. februára 2017 bojovala Norma McCorvey za životy nenarodených detí. Svoj životný príbeh spísala v knihe Won by Love (prekl. Získaná láskou). Tak, ako bola zneužitá pro-potratovým hnutím v mladosti, bola ním zneužitá aj pred svojou smrťou. Dokument AKA Jane Roe (2020), ktorý údajne zachytáva jej “priznanie pred smrťou”, že jej “boj za práva nenarodených bol len hraný”, je upravený a nastrihaný tak, aby vyhovoval potrebám pro-potratového hnutia. Producenti dokumentu, ktorí sú úzko spätí s pro-potratovým hnutím a pro-potratovou organizáciou Planned Parenthood (na Slovensku známou ako Spoločnosť pre plánované rodičovstvo), ho zverejnili až po Norminej smrti, kedy sa k nemu už nemôže vyjadriť, hoci bol natočený ešte počas jej života. K dokumentu sa navyše vyjadrili aj Normini dlhoroční priatelia, ktorí s ňou boli až do posledného okamihu. Podľa nich bolo Normine obrátenie na pro-life stranu pravdivé, hlboké a skutočné. Niet pochýb o tom, že Norma bola pred svojou smrťou naplno za život.

Zdroje (v anlickom jazyku):

(1) Norma McCorvey’s testimony before Congress in 1998 before the Subcommittee on the Constitution, Federalism, and Property Rights of the Senate Judiciary Committee, 105thCongress, 2nd Session (21. január 1998).
(2) Norma McCorvey, A.k.a. Jane Roe of Roe v. Wade Affidavit, 15. marec 2000
(3) Texas Observer, 25. september 1995
(4) Tom Nevin “Roe V Wade: 30 Years of Lies” Focus on the Family, 1. január 2003
(5) Norma McCorvey: Won by Love (Nashville, Tennessee: Thomas Nelson Publishers, 1997) 15-16
(6) Norma McCorvey a Gary Thomas: Won by Love, 6-7
(7) Norma McCorvey a Gary Thomas: Won by Love, 43
(8) Won By Love, 61-62
(9) Won by Love, 56
(10) Won by Love, 58-59
(11) Won by Love, 155-156
(12) Won by Love, 62-63
(13) Barbara Brotman: Three Decades of Roe vs. Wade, Chicago Tribune, 22. január 2003

Zdroj: Liveaction.org, autor: Sarah Terzo, preklad: Martina Bednáriková

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.