Napriek tomu, že na to, aby zákon uznali za právoplatný, čakala poľská vláda niekoľko mesiacov (po tom, čo prešiel prvými čítaniami, nasledovali po celej krajine hromadné štrajky), od 27. januára je zákon o zákaze potratov pri poškodení dieťatka v platnosti. Pre niekoho víťazstvo, pre niekoho domnelá prehra.

image_325

Ešte predtým, ako sa vôbec zákon dostal do procesu posudzovania, na verejnosti vystúpili mnohé politické osobnosti, vrátane poslanca Európskeho parlamentu Patryka Jakiho. Sám má doma syna s Downovým syndrómom, takže o výchove a starostlivosti o dieťa s určitým obmedzením vie svoje. Zákon sa totižto týka predovšetkým detí, ktorým je v prenatálnom skríningu diagnostikovaná aj chromozomálna anomália (teda nielen Downov syndróm, ale aj Edwardsov či Turnerov syndróm). Vo všetkých týchto diagnózach ide o anomáliu spôsobenú istým chromozómom. A presne tieto deti poľská vláda uznala za hodné narodenia sa a priznala, že aj oni majú ústavné právo na život. Je to dosť revolučný a pokrokový čin, keďže v spoločnosti stále panuje domnienka, že deti, ktoré by nemali byť „normálne“ podľa určitých paradigiem, sa nemusia ani narodiť, čo je absolútne neľudské.

Poľská vláda sa rozhodla ako kompenzáciu začať riešiť vitálnu pomoc rodičom týchto detí, aby netrpeli ako finančne, tak ani spoločensky. Snáď sa dočkáme aj u nás vyššej podpory najmä inkluzívneho vzdelávania a neskoršieho začlenenia konkrétnych ľudí do pracovného procesu.

Je pravda, že sa nasledujúce týždne a mesiace možno ponesú v pokračujúcom duchu protestov zo strany mnohých radikálnych feministických hnutí, ale netreba opomínať ani to, že to nie sú len oni, kto prezentuje verejný názor poľských žien. Ako reakcia na tieto protesty sa totiž Poľskom začali na sociálnych sieťach šíriť reakcie konzervatívnych dám, ktoré jednoducho povedali nie protestom a vyjadrili podporu životu každého jedného dieťaťa.

Čo si môžeme vziať z tohto činu našich severných susedov? Môžeme uznať aj my, že to, či má nejaký život hodnotu a cenu, vôbec nezávisí od toho, koľko chromozómov človek má, alebo či má nejaký chromozóm iný než my. Väčšina prenatálnych skríningov totiž preukáže práve abnormalitu na chromozóme, ale od nej predsa prirodzené právo na bytie nezávisí. Aj človek s akoukoľvek odchýlkou je človekom. Na tom trvá ako ľudské vedomie, tak aj veda.

Deň 27. január je Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu. Počas holokaustu zomreli milióny ľudí len preto, že sa niekomu nezmestili do predstavy o hodnote človeka. Boli jednoducho uznaní ako iní. Nezabúdajme, čo sme si ako ľudia zaumienili: nikdy viac! Nesnažme sa v tomto vraždení pokračovať pod iným názvom.

Martina Šulová

Sledujte autorku článku na jej instagrame.

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.