image_330

Určite si mnohí pamätáte rok 2019 a film Unplanned (Neplánované) v hlavnej úlohe s Ashley Bratcher, ktorý vznikol na motívy rovnomennej knihy Abby Johnson, bývalej riaditeľky kliniky Spoločnosti pre plánované rodičovstvo (Planned Parenthood). Filmový štáb si musel prejsť mnohými úskaliami, kým tento počin uzrel svetlo sveta. Napriek tomu, že mu dali červenú v mnohých kinosálach a mohol byť premietaný len v obmedzenom režime, mal obrovský úspech. Z 6 miliónového rozpočtu si totiž dokázal zarobiť vyše 21 miliónov dolárov.

Dnes sa môžeme tešiť na ďalší film, ktorý sa zameriava na problematiku potratov. Tentokrát však ide o legislatívnu oblasť. V 70. rokoch minulého storočia USA ochromil súdny proces s názvom Roe vs. Wade, ktorý znamenal legalizáciu potratov v USA. Zaujímavé je, že na dosiahnutie tejto legalizácie bolo zneužité dievča, ktoré potrat napriek výhre v súdnom procese nikdy nepodstúpilo. Prakticky ju len využili na to, aby celý prípad zviditeľnili.

Film začína scénou, v ktorej má zakladateľka Spoločnosti pre plánované rodičovstvo (Planned Parenthood) menom Margaret Sanger predslov na zraze členov Ku-Klux-Klanu, v ktorom informuje o svojom projekte The Negro Project a o snahe znížiť počet Afroameričanov práve vďaka legalizácii potratov. Vzápätí vidíme doktora Bernarda Nathansona, pôvodne lekára, ktorý vykonával potraty. Neskôr však nielen konvertoval ku katolicizmu, ale stal sa aj zanieteným pro-life aktivistom. V tom období úzko spolupracoval s Betty Friedan, ktorá neskôr vyjadrila znepokojenie nad tým, že rôzne ženské hnutia oduševnene bojujú za potraty, ktoré postavili na akýsi piedestál. Dokonca potratom podriadili aj svoje aktivity zamerané na práva žien.

Na to, aby dostali priestor pre prezentovanie svojich snáh a docielenie legalizácie potratov, však potrebovali nástroj. A práve tým sa stala mladá žena menom Norma McCorvey - sociálne slabá a tehotná žena bez strechy nad hlavou. Norma chcela podstúpiť potrat, no zákony v Texase to nepovoľovali. Odkázali ju na dve právničky - Lindu Coffee a Sarah Weddington. Tie podali žalobu na okresnú prokuratúru, ktorú zastupoval Henry Wade. A proces bol na svete. Nebol však jednostranný. Na druhej strane sa našli mnohí ľudia (aj lekári), ktorí sa zapojili do boja proti legalizácii potratov. Medzi nich patrila aj doktorka Mildred Jefferson, prvá Afroameričanka, ktorá získala titul z medicíny na Harvarde.

Nemusíme snáď ani pripomínať, že konečné rozhodnutie bolo značne ovplyvnené médiami, falošnými výsledkami prieskumov a dokonca aj filmovými štúdiami, ktoré začali nakrúcať relácie a filmy podporujúce potraty. Pro-life aktivisti na čele s doktorkou Jefferson čoskoro pochopili, že stoja pred asi najviac fundovanou spoločenskou revolúciou 20.storočia…

Ak vás zaujíma obsadenie, tak v úlohe doktorky Mildred Jefferson sa ocitla herečka Stacey Dash, známa z hitu 90. rokov The Clueless (Bezmocná), úlohy v CSI Las Vegas a z množstva videoklipov. V úlohe jedného zo sudcov sa objavil Jon Voight, otec Angeliny Jolie. Vo filme objavíte aj mená ako John Schneider (Smallville, Majstri Hazardu), Steve Guttenberg (Policajná akadémia) a Corbin Bernsen (Psych, Mladí a nekľudní).

Film bude dostupný online už 2.apríla. Viac informácií nájdete na roevwademovie.com.

Martina Šulová

Sledujte autorku článku na jej instagrame.

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.